Az Orbán-kormány az adóemelés kormánya

A politikus elmondta, hogy az alapjaiban elhibázott személyi jövedelemadó rendszerhez való változatlan ragaszkodásnak, és a szocialista kormányok alatt adómentes minimálbér megadóztatásának elsősorban a foglalkoztatás és a kisvállalkozások látják kárát.

A vállalkozások egészének növekedtek az adóterhei, melyek 2004 óta nem voltak ilyen magasak. E megnövelt bérterhek miatt a cégvezetők kénytelenek voltak megválni dolgozóik egy részétől, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a versenyszférában a Fidesz kormányra kerülésének kezdete óta legkevesebb 30 ezer ember veszítette el a munkahelyét.

„Elmondhatjuk tehát, hogy az ország a három éve két harmaddal kormányzó Fidesz uralkodása alatt nem járt jól. Nem jártak jól az emberek és nem járt jól a gazdaság sem.” – tette hozzá Burány Sándor. A képviselő zárásként elmondta, az MSZP továbbra is szorgalmazza az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának 22 százalékpontos csökkentését. Ezt az indítványt azonban az Orbán-kormány határozottan elvetette, világossá téve ezzel azt, hogy az emelkedő terheket továbbra is a vállalkozások – a munkáltatók és a munkavállalók – fogják megfizetni.

Burány Sándor az MTI kérdésére értékelte a vártnál kedvezőbb - 2,2 százalékos - márciusi inflációs adatot is. Azt mondta: ez részben annak tudható be, hogy tavaly Magyarországon volt a legnagyobb az infláció az Európai Unióban, és most ez a viszonyítási alap. Másfelől - folytatta - a reálkeresetek a 2009-es szintre estek vissza, így az embereknek nincs pénze vásárolni, a kormányzati gazdaságpolitika pedig a beruházások, a kereslet és a fogyasztás visszaeséséhez vezetett, így nincs inflációs nyomás.