Az Orbán-kormány csak papíron igyekszik felszámolni a szegénységet

Már nem is meglepő, ha a kormány hazudik, hiszen az elmúlt hat évben számtalanszor hallottuk, hogy nő a foglalkoztatottság – hívta fel a figyelmet hétfői sajtótájékoztatóján Gúr Nándor.


Az országgyűlési képviselő rámutatott, hogy papíron és a közfoglalkoztatás tekintetében valóban nő, de a tíz éves távlatra ígért egymillió új munkahelynek a nyomai sem látszanak. A politikus hozzátette, hogy valójában azért látszanak nyomok – külföldön, mert fiatalok százezrei hagyták el az országot.

Az emberek döntő többsége a fizetéséből él – figyelmeztette a kormányt Gúr Nándor, hozzátéve, hogy ez csak akkor működik, ha legalább a havi jövedelmükre mindig tudnak számítani. Mint mondta, mostanában nem ez történik, és éppen azokkal, akik a köz érdekében dolgoznak, a hátukon cipelve az országot.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a törvények sem engedik meg, hogy a fizetések heteket késsenek a közszférában: a kifizetéseknek legkésőbb minden hónap ötödikéig – közalkalmazottak esetében tizedikéig – meg kell történnie.

Gúr Nándor hangsúlyozta, hogy a szintén az állam által fizetett kormánytagok természetesen időben hozzájutottak a fizetésükhöz. Megjegyezte, hogy éppen nekik kéne vállalni a felelősséget azért, hogy az általuk működtetett intézmények keretei között dolgozó emberek hozzájutnak-e ahhoz a pénzhez, amelyért megdolgoztak, és ami megtakarítások híján a mindennapi megélhetésükhöz szükséges.

Már nem csak a fizetések emelését, hanem a fizetések tisztességes, időben történő kifizetését is követelni kell – mondta a politikus.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője szerint elmondhatjuk, hogy az Orbán-kormány nemcsak a közpénzek, hanem a szegények eltüntetésében is megkérdőjelezhetetlenül sikeres; kimondhatjuk: a magyar reformok papíron működnek.

A politikus emlékeztetett, a KSH tavaly „csak kéthónapnyi cirkusz után” hozta nyilvánosságra a szegénységi adatokat, majd 2015 februárjában az Emberi Erőforrások Minisztériuma a háttérintézményeknek kiadott körlevelében kerülendőnek minősítette a szegénység, a mélyszegénység és a gyermekszegénység kifejezéseket.

Most „egy ócska trükkel felezi meg” a KSH a szegények számát, vagyis csak papíron igyekeznek felszámolni a szegénységet, így félő, hogy a gyermekétkeztetésből hiányzó forrásokat akarják hamis indoklással, statisztikai trükközés segítségével magyarázni – hangsúlyozta Bangóné Borbély Ildikó.

Hiába próbálja az Orbán-kormány elhazudni a nyomort, azzal minden nap találkozunk – „a kormány érdemben semmit tett a szegénység felszámolása érdekében” – tette hozzá a képviselő.

Bangóné Borbély Ildikó leszögezte: ma Magyarországon a szegénység felszámolása úgy kezdődhetne el, ha tisztességes munkáért tisztességes fizetést kapnának az emberek, és ennek elősegítése a gyermekéhezés felszámolásával együtt a mostani költségvetés keretei között megoldható lenne.

Kapcsolódó párttagok