Az Orbán-kormány három és fél évének a gyermekek a legnagyobb vesztesei

Kifejtette: ezt támasztják alá a KSH-születési adatok is. Értékelése szerint megbukott a kormány a családpolitikája és hiányzik az az ötszázezer szülőképes fiatal, aki külföldre ment dolgozni. Bangóné Borbély Ildikó úgy fogalmazott: az Orbán-kormány 3,5 félévének legnagyobb vesztesei a gyerekek, akiknek negyede szegény, harmada súlyos, az élet minden területét átható nélkülözések között él. A gyermekeknek születésük pillanatában megpecsételődik a sorsa - tette hozzá. A mai oktatás-, szociális-, családpolitika és egyéb kormányzati intézkedések - többi között a közmunkáért járó 47 ezer forintos bér, a csupán három hónapig járó munkanélküli támogatás - mind a szegénységet mélyítik - sorolta, hozzátéve: a családi pótlékot 2008-ban emelték utoljára, s a nyári szociális étkeztetés kerete 2009 óta nem nőtt.

A szocialista politikus Kövér László házelnök szerdán elhangzott szavait is idézte, miszerint a gyermekek számíthatnak a magyar államra és törvényhozókra, és azt mondta: "az Országgyűlés elnöke hazudik". Felháborítónak tartotta, hogy a gyermekjogok világnapján ilyeneket mer mondani, és szerinte ünnep helyett arról kell beszélni, hogy milyen lépéseket és intézkedéseket valósított meg a kormány melyek súlyosan rontották a gyermekek esélyét a jobb életre. A kormány politikája világos, az unokák sem vihetik többre mint te magad - summázta.

Kormos Kata, szóvivő hozzátette: Orbán Viktor nem nyújtott semmilyen érdemi támogatást a családoknak az elmúlt 3,5 évben, sőt szótlanul nézik az egyre szegényedő családokat. Az MSZP minden olyan intézkedést támogat, ami a családok megélhetését, a gyermekvállalást segíti - közölte. A gyed extra nem újdonság, a szocialista kormány 2006-ban teremtette meg annak lehetőségét, hogy a kismamák gyes mellett tudjanak munkát vállalni. Ezt 2011-ben az Orbán-kormány eltörölte és most visszaállítják. A családi adókedvezmény valójában kudarc, kiszorítják azokat belőle, akik valódi segítségre lenne szükségük - tette hozzá.
Kitért a Századvég munkatársa által jegyzett, napokban megjelent tanulmányra, amely szerint az 2010-13 közötti szja reform évi 444 milliárdos kiesést jelent az államnak, és ennek nyertesei 74 százalékban a két legmagasabb jövedelmi szinthez tartozó gyermektelen állampolgárok. Az MSZP visszaadja a gyermekeknek - amit szerinte az Orbán-kormány elvett tőlük - esélyt egy normális világba való visszatérésre, hogy egyenlő feltételekkel indulhassanak az életben - fogalmazott, és oktatásba való befektetést, a bölcsődei gondozási díj eltörlését, bölcsődei-óvodai fejlesztéseket ígért.