Az Orbán-kormány hibája a legújabb adóemelés

Józsa István sajtótájékoztatóján azt mondta: a szocialisták ellenzik a kettős adóztatást, márpedig a tranzakciós illeték lényege, hogy az emberek csak újabb levonás után juthatnak hozzá már adózott jövedelmükhöz, és pénzbe kerül minden más fizetési művelethez hasonlóan a csekkbefizetés is.

Az MSZP azt is ellenzi, hogy a megtakarítások kamatjövedelmét 16 helyett 22 százalékos adó terhelje. A további 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás bevezetése azt jelenti, hogy a kormány idén augusztustól 10, jövőre pedig 24 milliárd forintot vesz el a megtakarítással rendelkezőktől - fejtette ki.

A szocialista politikus szerint a "Varga-csomag" drágábba teszi a tankolást, mivel a bányajáradék megemelése az üzemanyagok árának további növekedéséhez vezet, míg a távközlési adó felemelése a telefonálás - Magyarországon már most is kiugróan magasnak számító - költségeit növeli.

Józsa István megismételte, hogy az MSZP feleslegesnek tartja a nagyjából 150 milliárd forintos megszorító csomagot. Hozzátette: a bankok és a szolgáltatók az adóemelések 80-90 százalékát áthárították a fogyasztókra, így most is erre kell számítani.

A sorozatos adóemelések miatt ma már 2 százalékponttal magasabb az átlagos adóterhelés, mint a 2010-es kormányváltáskor - jelentette ki.