Belföld | szakképzés
2012. november 20. 12:35

'Az Orbán-kormány szakképzési politikája megbukott'

A politikus a párt Változások és veszteségek a szak- és felnőttképzésben című zárt rendezvénye előtt azt mondta: a kormány által felvázolt szakképzési rendszer nem ad kiindulópontot ahhoz, hogy a felnőttképzéssel az emberek olyan tudást szerezzenek, amellyel alkalmazkodhatnak a változó gazdaság követelményeihez.

Emlékeztetett arra: a 25-64 éves lakosság 9,9 százaléka vesz részt időszakos felnőttképzésben, ez az EU-s átlag negyede. A szocialista párt arra keresi a választ, miként lehet a hazai foglalkoztatást elmozdítani a "bennragadt 55-56 százalékos (...) szintről", és ehhez milyen felkészültségű munkaerő szükséges - jegyezte meg.

Sós Tamás, az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának MSZP-s tagja annak a véleményének adott hangot, hogy "az Orbán-kormány szakképzési politikája megbukott", ennek alátámasztására azt mondta, hogy a magyar vállalkozások mindössze 1,3 százaléka foglalkozik szakképzéssel a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Úgy fogalmazott: rossz irányba halad a szakképzés átalakítása, mert szerinte szétverik a korábban sokszínűen működő, átjárható rendszereket. A politikus szerint, a kormány intézkedései ellentmondanak az élethossziglani tanulás elvének, lehetetlenné teszik az újabb szakmák elsajátítását, és "csak papíron lesz lehetőség, hogy két év után érettségit szerezzenek" a szakiskolások. Ezzel szemben az MSZP alternatívát kíván állítani - tette hozzá.

Hiller István volt oktatási miniszter, az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője kiemelte: szakértőket, civil szervezeteket kértek fel a keddi tanácskozásra, véleményük pedig beépül a párt programjába, amely reményei szerint alkalmas lehet arra, hogy a 2014-es parlamenti választáson sikeresen szerepeljenek.