Belföld, Gazdaság | elvándorlás munkanélküliség
2012. október 31. 13:44

Az Orbán-Matolcsy-csomag áldozatai

Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a harmadik negyedévében 3 millió 936 ezer volt a foglalkoztatottak száma, ami lényegében megegyezik a pénzügyi-gazdasági válság előtti szinttel. Ugyanakkor véleménye szerint sokat romlott a munkaerőpiac szerkezete.

A KSH jelentése alapján egy év alatt 80 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, Gúr Nándor viszont azt hangsúlyozta, hogy ez elsősorban a közfoglalkoztatottak számának 30-50 ezres gyarapodásával magyarázható, másrészt azzal, hogy sokkal több a részmunkaidőben dolgozó.

A parlament foglalkoztatási bizottságának MSZP-s elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány tíz év alatt egymillió új, adózó munkahelyet ígért, és noha ebből időarányosan 250 ezernek már meg kellene lennie, "semmi sem történt".

A kedvezőtlen jelek közé sorolta, hogy a pályakezdők foglalkoztatási rátája mindössze 19 százalék, a munkanélküliség pedig eddig nem látott szintre, csaknem 30 százalékra nőtt a körükben. Északkelet-Magyarországon a foglalkoztatottság szintje nem éri el az 50 százalékot, és a közmunka kiterjesztése ellenére is négyezerrel csökkent egy év alatt a foglalkoztatottak száma. A tavalyinál 24 ezerrel többen vannak ugyanakkor azok, akiket határozott időre alkalmaznak, vagyis nincs biztos munkahelyük - sorolta.

Kitért arra is, hogy a kormány 22 ezerrel csökkenteni akarja a közszférában dolgozók számát, valamint arra is, hogy az egymillió új munkahely mellett a Fidesz másik lényeges ígérete, a radikális adócsökkentés sem teljesült: a kiskeresetűek rosszul jártak az egykulcsos adóval, míg a jómódúakat jövőre a szuperbruttósítás megszüntetése is segíti.