Az orosz hitel nem helyettesíti az európai forrásokat

A miniszterelnök nem teheti kockára Magyarország felzárkózását és jövőjét személyes politikai ambíciói miatt, mert az ország 1989-ben és 2004-ben arról döntött, hogy az Európai Unió tagja akar lenni – hangsúlyozta pénteki sajtótájékoztatóján Tóbiás József.

Pártunk elnök-frakcióvezetője szerint az elmúlt hét eseményei alapján egyértelmű, hogy a miniszterelnök külpolitikája fenyegeti hazánk EU-tagságát. Mint mondta, látszik, hogy Orbán Viktor inkább Moszkvában érzi jól magát, mint az Európában zajló tárgyalásokon. Szeretnénk világossá tenni: az orosz hitel nem helyettesíti az uniós forrásokat – fogalmazott a pártelnök.

A közoktatásról szólva Tóbiás József felháborítónak nevezte, hogy a kormány visszaél hatalmával. Mint mondta, a vég kezdete, hogy tárgyalás helyett a kormány érdekképviseleti vezetők, pedagógusok, szülők, diákok adatai után kutakodik. Nem a jogos követelést, a változás szükségességét tekinti irányadónak, hanem újra zsarolni, fenyegetni akar – mutatott rá.

Elmondta, hogy az MSZP az elmúlt héten több jelzést kapott iskolaigazgatóktól és pedagógusoktól, hogy tankerületi vezetők, olykor kormányzati tisztviselővel karöltve érdeklődött a pedagógusok tevékenysége iránt. Az MSZP ezért ombudsmanhoz fordul, hogy személyi adattal való visszaélés okán indítson országos, átfogó vizsgálatot, hogy a kormány a saját szervein keresztül hogyan igyekszik megfélemlíteni, megzsarolni, megfenyegetni azokat, akik szeretnének az oktatás vagy az egészségügy területén rendszert váltani – jelentette ki a pártelnök, hangsúlyozva, hogy akiket ilyen módon zsarolna a kormány, azok szeretnének egy jobb, működőbb, szakmailag erősebb oktatást biztosítani gyermekeink számára.

Tóbiás József bírálta a Szépművészeti Múzeum igazgatóját, miután nemrég kiderült, hogy Habony Árpád sajátjaként kezel műtárgyakat, saját rendezvényén használja fel a közvagyont.

Felidézte, hogy amikor a Magyar Szocialista Párt – és vele együtt Magyarország – az Európai Szocialista Párt (PES) vezetőit látta vendégül, felvetődött rendezvényhelyszínként a Szépművészeti Múzeum. Akkor Baán László igazgató ezt miniszteri engedélyhez kötötte. A miniszter válasza pozitív volt, ám Baán László mégsem adott engedélyt.  A vendégek között az Európai Parlament elnöke, a svéd miniszterelnök és európai biztosok is lettek volna, és természetesen a helyszínért bérleti díjat fizettek volna. Tóbiás József rámutatott, hogy az említett vendégek alkalmasak lettek volna arra, hogy a múzeum hírnevét elvigyék a nagyvilágba.

Habony Árpádról ugyanakkor az elmúlt egy évben sem derült ki, milyen szerepet tölt be, mégis tarthatta a lagziját a Szépművészeti Múzeumban – jelezte a pártelnök, hozzátéve, hogy szerinte nincs ma Magyarországon olyan konzervatív, polgári értékrendet képviselő ember, akinek ne lenne elfogadhatatlan Baán László magatartása.

Kapcsolódó párttagok