Az Országgyűlés tárgyaljon a gyermekek elleni erőszakról

Az MSZP azt szeretné, ha az Országgyűlés napirendjére venné és a képviselők megtárgyalnák, majd kihirdetnék a családon belüli erőszak áldozatait védő Isztambuli Egyezményt.

Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: pénteken ismét a parlament elé terjesztették az egyezmény kihirdetését célzó határozati javaslatot azt követően, hogy a kormánypártok korábban nem járultak hozzá annak napirendre vételéhez.
    
Az MSZP képviselője szerint a kabinet ugyan korábban aláírta az egyezményt, ennek ellenére úgy tűnik, nem szívesen beszél a családon belüli erőszak magyarországi helyzetéről, holott az a nők mellett az időseket, a fogyatékkal élőket és a gyermekeket is súlyosan érinti.
    
Tanulmányok szerint minden egyes, gyermeket ért bántalmazásra 25 rejtve maradt eset jut, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2011-es adatok szerint naponta összesen 500 gyermek szenved az erőszaktól, közülük évente harmincan életüket is vesztik - fejtette ki a képviselő.
    
Bangóné Borbély Ildikó elmondta, mindaddig újra és újra az Országgyűlés elé terjesztik majd az egyezmény ratifikálását szorgalmazó indítványt, amíg azt a kormányoldal napirendre nem veszi.
    
Az országgyűlési képviselő vasárnap délután részt vett a Séta a gyermekekért elnevezésű, budapesti civil demonstráción.