Az összefogás pártjai megvédik a rokkantnyugdíjasokat

Az összefogás pártjai megvédik "a felülvizsgálattal fenyegetett, megalázott és nyomorba döntött rokkantnyugdíjasokat" - jelentette ki Korózs Lajos, az MSZP országos elnökségének tagja szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint hangsúlyozta, "propagandaszöveg" volt, amikor a rokkantakat csalóknak nevezték. Az új szigorított tematikájú eljárás során a felülvizsgáltak 52 százalékánál állapotrosszabbodást, 29 százaléknál stagnálást állapítottak meg, s egyetlen olyan embert sem találtak, aki csak megjátszotta volna betegségét. Ennek ellenére néhány ezer embertől mégis megvonták az ellátást, s visszaküldték őket dolgozni - tette hozzá.

Korózs Lajos arra is kitért, hogy a rokkantak felülvizsgálati rendszerében a jogszabályban rögzített 60 nap helyett fél évig, sok esetben több mint egy évig tart az átminősítés. Hozzátette: tavaly decemberi jelentésében az ombudsman is megállapította, hogy a tisztességes eljáráshoz és a szociális biztonsághoz való jogot is sérti az eljárás.
    
"Ez sem érdekelte a Fidesz-kormányt, futószalagon zajlottak a megalázó procedúrák", évtizedek óta megrokkant embereknek kellett bizottság elé állniuk és bizonyítaniuk, hogy "vajon kinőtt-e lábuk, vagy elmúlt-e magától a cukorbetegségük" - fogalmazott a szocialista képviselő.
    
Mint mondta: 2 év alatt 57 ezer embert tudtak felülvizsgálni. Tehát "még 135 ezer rokkantnyugdíjas várja, hogy a Fidesz elveszi-e nyugdíjukat és életüket" - tette hozzá Korózs Lajos.
    
Emellett a kormánypártiak azt próbálják bizonygatni, hogy a lehető legjobbat tették a rokkantakkal, mondván: "most sokkal több megváltozott munkaképességű ember dolgozik, mint bármikor". Ezzel kapcsolatban az MSZP-s politikus azt mondta: 2010 előtt csaknem 50 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozott nyílt, vagy védett munkaerőpiacon, míg most 20 ezerrel kevesebben, 30 ezren dolgoznak.
    
Korózs Lajos szerint itt is csak "trükköznek" a számokkal. Ugyanis sok munkáltató papíron kirúgja az addig foglalkoztatott megváltozott munkaképességű embert, majd másnap a Start-kártyához hasonló rehabilitációs kártyával visszaveszik őket, mintha új foglalkoztatottak lennének, s így kétszer vannak elkönyvelve. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy korábban a megváltozott munkaképességű emberek nagy része 8 órában dolgozott. Most ezen foglalkoztatásból két 4 órást csináltak. Így ráadásul fele annyi pénzért dolgozhatnak, mint korábban - jegyezte meg.
    
A szocialista politikus azt mondta: nyugdíjkorrekciós programra van szükség, amelyet a tavasszal felálló Mesterházy-kormány első intézkedései között valósít meg. Visszaadják a rokkant nyugdíjstátuszt mindenkinek, aki azt egyszer már megszerezte. Az elért biztosítási teljesítéséhez igazodóan új összeget állapítanak meg, amelynek alapja a korábban kapott ellátás összege lesz - mondta.
    
Korózs Lajos szerint "világ szégyene", hogy Magyarország az egyetlen, ahol két éve nincs rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíj. Ide forrásokat kell biztosítani, továbbá egy rendes, korrekt ügyviteli és igazgatási rendszert kell kialakítani, amelyben szoros együttműködést kell biztosítani a nyugdíjigazgatás, a nemzeti rehabilitációs és szociális intézet, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár között.
    
Kiemelte: minden megváltozott munkaképességű embert arra bíztatnak, hogy április 6-án szavazzanak az összefogás pártjaira. "Orbán Viktort pedig küldjék vissza a munka világába, bár ő még életében nem dolgozott" - tette hozzá az ellenzéki politikus.