Belföld | államosítás ügyészség megszorítás
2011. október 13. 14:23

Az ügyészséghez fordul az MSZP

Az MSZP elnöke újságíróknak azt mondta: a megyei közgyűlési elnökök testületi felhatalmazás nélkül írták alá az erről szóló megállapodást a kormányfővel. Szavai szerint a döntés sérti az alkotmányt, ellentétes az államháztartási és az önkormányzati törvénnyel, aláássa az önkormányzatiságot, a megyék kifosztásaként értékelhető és intézmények összevonásához, bezárásához vezet.

Az MSZP ezért azt követeli, hogy a kormányhivatal semmisítse meg a megyei közgyűlési elnökök döntését, az ügyészség pedig vonja felelősségre az érintetteket, azokat, akik aláírtak a megállapodást, "és azokat is, akik utólag szavazatukkal támogatni kívánják ezt a törvénytelenséget" - jelentette ki.

Mesterházy Attila elmondta: képviselőik minden megyében törvényességi eljárást kezdeményeznek a kormányhivatalnál, míg az ügyészségtől hivatali visszaélés megállapítását kérik. A szocialisták emellett követelik, hogy a megyék ingó és ingatlan vagyonának értékbecslését nyilvános közbeszerzési eljárás után végezzék el, a megyei főjegyzőket pedig arra szólítják fel, nyilatkozzanak, hogy a megyei közgyűlési elnökök és a kormány közötti megállapodás álláspontjuk szerint törvényes volt-e.

Nyilatkozat

Mesterházy Attila arra szólítja fel az MSZP-frakció tagjait, hogy a képviselőcsoport jövő hétfői ülésén nyilatkozzanak, a szocialista képviselőcsoportban maradnak-e.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője elmondta: az 58 fős frakció minden tagjának elküldött egy nyilatkozatot, amelynek aláírásával a képviselők vállalnák, hogy továbbra is az MSZP képviselőcsoportjában politizálnak, és elfogadják a szocialista párt alapszabályában az országgyűlési képviselőkre vonatkozóan megfogalmazott szabályokat.

Mesterházy Attila ezt arra hivatkozva kérte, hogy Varju László - a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform igazgatója - szerdán a Magyar Rádiónak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy új frakció alakításán dolgoznak, és biztos benne, hogy meglesz az ehhez szükséges tíz képviselő támogatása.

A pártelnök elmondta, ezek a szavak a sajtóban és a szocialista pártban is találgatást indítottak el arról, hogy "kik lehetnek a tízek", akik távoznak az MSZP-frakcióból. Mesterházy Attila szerint azonban ebben az ügyben nincs helye titkolózásnak, háttéralkuknak, a nyilatkozat aláírásával pedig hétfőn világossá válik, hogy a jövőben kikből áll majd az MSZP-frakció.

A politikus - aki a sajtótájékoztatón szignálta a nyilatkozatot - hozzátette: aki maradni akar, annak a papír aláírása nem jelent kockázatot, a távozni szándékozókat pedig azok között kell keresni, akik ezt nem teszik meg.

Arra a kérdésre, hogy a nyilatkozat milyen időtartamra jelent kötelezettséget - vagyis elképzelhető-e, hogy valaki aláírja, majd néhány hét múlva kilép -, Mesterházy Attila úgy válaszolt: a politikában minden elképzelhető, de "ez nem játék", az ország jövőjét is befolyásolja, hogy a legnagyobb ellenzéki párt sorsa hogyan alakul, és neki frakcióvezetőként tudnia kell, hogy kire számíthat a továbbiakban.

Kérdésre válaszolva közölte: nem tartóztat vagy presszionál senkit, aki menni akar, menjen, ez mindenkinek a személyes döntése.

Beszélt arról is, hogy másfél évig a pártegység fenntartására törekedett, mára azonban világossá vált, hogy vannak az MSZP-ben, akik nem akarnak tovább annak tagjai maradni. "Ha ez a döntés megszületett, és ennek valóban tartalmi, ideológiai, hitbeli, politikával kapcsolatos okai vannak (...) a távozás nem attól függ, hogy nyolc, kilenc, tíz vagy tizenegy képviselője van" a Demokratikus Koalíciónak - reagált arra az észrevételre, hogy Gyurcsányék a frakció tagjai maradhatnak, ha nincs meg az önálló képviselőcsoport alakításához szükséges tíz képviselő támogatása.

Gyurcsány Ferenc közelmúltbeli szavait kommentálva azt mondta: míg a volt kormányfő szerint "az MSZP a Dunai Vasmű, a Fidesz pedig az Apple", ő inkább olyan kőbányának látja a Fideszt, "ahol az embereket haszonállatnak tekintik és tulajdonképpen egy diktátor irányítja a folyamatot". Hozzáfűzte: ha valakinek annyira rossz a képe az MSZP-ről, mint Gyurcsány Ferencnek, akkor nem érdemes sokat kínlódnia vele, kivált, ha csakugyan megvan benne az a hit és a lelkesültség, amelyről beszél, és amellyel egy másik politikai szervezet építene fel.