Azeri dollárok - "a megoldás"

Nemzetközi fórumokhoz, az Europolhoz és az Európai Bankhatósághoz fordul az azeri ügy miatt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.
Molnár Zsolt hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszteren keresztül keresi meg az Europolt, az Európai Unió bűnüldöző ügynökségét, mert egy olyan pénzmosási ügyről van szó, amely Magyarországon kívül több európai országot is érint.
 
Emlékeztetett arra, hogy korábban a nemzetbiztonsági szolgálatokhoz, a belügyminiszterhez, a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez, az adóhatóságot felügyelő nemzetgazdasági miniszterhez fordult, hogy megtudja, mi az oka az azeri "baltás gyilkos" 2012-es kiadatásának. Van-e összefüggés egy tisztázatlan pénzmozgás és az Azerbajdzsánnak történt kiadatás között? - kérdezte.
 
Molnár Zsolt szerint a hatóságok nem viszik túlzásba, mintha "szabotálnák" az ügy felderítését.
 
A pénzmosással kapcsolatban azonban az Europolnak is nagyon fontos hatáskörei vannak - indokolta kezdeményezését az ellenzéki politikus. Arra kérte a belügyminisztert, hogy beadványát haladéktalanul továbbítsa és járjon közbe annak érdekében, hogy a magyar rendőrség nemzetközi jogsegély keretében működjön együtt az Europollal.
 
Kérdésre elmondta, magánszemélyként nem tud az Europolhoz fordulni, ezt a kormány vagy az Országos Rendőr-főkapitányság teheti meg.
 
Molnár Zsolt közölte azt is, megkeresi a londoni székhelyű Európai Bankhatóságot is, amely vizsgálatot kezdeményezhet a szabályozási hiányosságok felderítésére.
 
A nemzetbiztonsági bizottság elnöke azt mondta, televíziós vitára hívja a belügyminisztert, a tájékoztatásért felelős minisztert, a Legfőbb Ügyészség képviselőjét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét és az adóhatóságot felügyelő nemzetgazdasági minisztert, hogy tisztázhassák ennek az ügynek a részleteit. Szívesen ütköztetné a véleményét azzal kapcsolatban - tette hozzá -, mi lenne a feladata a hatóságoknak ebben az ügyben.

Kapcsolódó párttagok