Azért büntetnek meg szocialistákat, mert bevitték a nép hangját az Országgyűlésbe

Az MSZP elnökhelyettese szerint Kövér László házelnök azért akar megbüntetni szocialista országgyűlési képviselőket, mert bevitték a nép hangját a parlamentbe.

Gőgös Zoltán szerdán Budapesten az Országgyűlés mentelmi bizottságának zárt ülése előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a házelnök azért csökkenti 50-100 ezer forinttal a képviselők fizetését, mert a parlament ülésén táblákat tartottak fel. A "Vétó" és a "Ne írd alá, János!" táblákkal a szocialisták azt akarták elérni, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá a "CEU-törvényt".

Az ellenzéki politikus elmondta, a tiszteletdíj-csökkentést tartalmazó házelnöki döntés hatályon kívül helyezése érdekében fordultak a mentelmi bizottsághoz.

Közölte, Kövér László szerint "felségsértést" követtek el, az MSZP szerint azonban demokráciában képviselők jogait ilyen módon csorbítani nem lehet.

Gőgös Zoltán azt mondta, Kövér László ráadásul gyáva is volt, mert nem merte írásba adni indoklását, amely elhangzott a házbizottságon: azért nem tegezhetik az MSZP-sek az államfőt, mert "nem őriztek együtt disznót".

Az elnökhelyettes szerint Kövér Lászlónak ezek a kijelentései "egy nagyon gyenge idegzetű emberre utalnak". Ha olyanokat mondhat a házelnök, hogy "dugulj el" vagy "ne óbégass", akkor nem várhatja el, hogy tiszteletet adjanak neki - mondta, megjegyezve: Kövér László nem a főnökük.

Gőgös Zoltán azt mondta, várhatóan a mentelmi bizottság nem fog nekik igazat adni, és ha a parlament sem helyezi hatályon kívül a fizetéscsökkentést, akkor a strasbourgi bírósághoz fordulnak.

A sajtótájékoztatón Gőgös Zoltán mellett ott volt további nyolc megbüntetett frakciótársa, akik kormánytagokat, az államfőt és a házelnököt bűnözőként ábrázoló fehér pólót viseltek.