Belföld | ekáer
2015. január 23. 14:15

Azonnal függesszék fel az ekáert!

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy azonnal függessze fel az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) működését - közölte az ellenzéki párt elnökhelyettese pénteken Budapesten. Gőgös Zoltán elmondta azt is, ártatlannak tartják és kiállnak Hiszékeny Dezső képviselő mellett, aki ellen az ügyészség vádat emelt.

A politikus sajtótájékoztatón az áfacsalások megelőzésére az ekáer helyett az alapvető élelmiszerek általános forgalmiadó-kulcsának csökkentését javasolta. Szerinte ezt százmilliárd forintból meg lehetne oldani.
    
Közölte, egy olyan, Európában már ismert rendszert kellene előkészíteni, amelynek bevezetését féléves tesztüzem előzi meg.
    
Az országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy többen is fenntartásaikat fogalmazták meg a január 1-jétől bevezetett rendszer miatt, vélhetően ezért hosszabbították meg az ekáer próbaüzemét márciusig.
    
Véleménye szerint ez a rendszer alkalmatlan arra, hogy az áfacsalókat megfogja. Hozzátette: nincs minden területen áfacsalás, ahol ez a legnagyobb probléma, az az élelmiszer-forgalmazás, pont az a terület, ahol az ekáer-en belül a legnagyobb a káosz.
    
Gőgös Zoltán aggályait fejezte ki amiatt is, hogy a rendszer akár ipari kémkedésre is alkalmas, hiszen meg kell adni bizalmas cégadatokat.
    
Az MSZP elnökhelyettese kérdésre válaszolva reagált arra, hogy vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt vádat emelt pénteken a Központi Nyomozó Főügyészség Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselő ellen a Fővárosi Törvényszéken. Gőgös Zoltán úgy fogalmazott: "ez egy nagyon-nagyon mocskos módon összerakott politikai koncepciós eljárás". Az egész arról szól, hogy el kell terelni a figyelmet a belvárosi ügyekről - tette hozzá.
    
Hangsúlyozta, az MSZP mindenki mellett kiáll, akiről meggyőződése, hogy ártatlan. Közölte, abszolút bizalmuk van a képviselőben, és minden segítséget megadnak neki, hogy "ez a gazemberség" ne tegye tönkre.