mszp.hu | Külföld | fagykárok | Agrárgazdaság
2016. április 25. 14:15

Azonnal intézkedjen a kormány a fagykárok ügyében!

Számolni kell azzal, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdák bevételeik jelentős részétől elesnek, ami akár tízezer foglalkoztatottat érinthet majd.

Erre Veres János, pártunk megyei elnöke hívta fel a figyelmet hétfői sajtótájékoztatóján, azt követően, hogy az általa fekete betűs napnak nevezett 2016 április 21.-én a megye déli részén minusz 7 fokot is mértek a kertekben. A politikus elmondta, hogy ez akár 90 százaléknál magasabb mértékű károsodást is jelenthet a termésben.

Veres János felszólította a kormányt, a kamarát és a mezőgazdasági érdekvédelmi szervezeteket, hogy szólaljanak meg végre ebben az ügyben, és követelte, hogy nyújtsanak érdemi, kézzelfogható segítséget a gazdáknak.

Gőgös Zoltán, pártunk elnökhelyettese közölte, hogy eddig a fagykárok ügyében egyedül a szakmaközi szervezet szólalt meg, ők a hevesi eperültetvényekkel kapcsolatban. A politikus hozzátette, ebből is látszik, hogy nem csupán Szabolcsban, de az egész északi országrészben nagyon komoly a baj.

Felhívta a figyelmet, hogy a kormány most könnyebb helyzetben van, mint 2007-ben, hiszen a kárenyhítési rendszer akkor indult, és a nehezen hozzáférhető források miatt most van rendelkezésre álló pénz.

Jelezte viszont, hogy a kárenyhítés mechanizmusába be kell avatkoznia a kormánynak, mert egyébként csak nagyon kevés kárt sikerülhet rendezni, és azt csak jövő év elején. Gőgös Zoltán emlékeztetett, hogy 2007-ben a szocialista kormány két nap alatt tudott érdemben reagálni a helyzetre, és ötmilliárd forinttal megemelte a kárenyhítési alapot.

Most azt látom, hogy a főhatóság mintha nem is tudna a problémáról – mondta, és követelte, hogy azonnal kezdődjön meg a kárfelmérés, mert 15 napon belül be kell nyújtani a kárigényeket. A szakminisztériumot pedig arra szólította fel, hogy vizsgálja meg a kárenyhítés lehetőségeit, mert a helyzet agazdák likviditási problémájával fenyeget, amit állami segítség nélkül nem lehet megoldani.

Kapcsolódó párttagok