Baja újratöltve

Erről Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes és Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa számolt be újságíróknak.

Azt mondták: nem értenek egyet azzal, hogy az "ismeretlen" - életrajzuk alapján a választási eljárással korábban többnyire nem foglalkozó - jelöltekről egy szavazással kell határozni. (Az államfő pénteken nevezte meg jelöltjeit a választási bizottságba. Megválasztásukhoz az első két fordulóban kétharmados többség szükséges, ám ha ez két alkalommal nem sikerül, a harmadik körben már elég a jelenlévő képviselők egyszerű többsége is.)
    
Tóbiás József azt is kifogásolta, hogy a tagok mandátuma kilenc évre szól és mindaddig meghosszabodik, amíg utódjukat nem választják meg.
    
Karácsony Gergely a névsort az eddigi Országos Választási Bizottság "lefejezéseként" értékelte, kiemelve, hogy még Bordás Vilmos eddigi OVB-elnök sem kerül be a testületbe, noha őt korábban a Fidesz delegálta.
    
Karácsony Gergely arra szólított fel, hogy az új választási bizottság első ülésén tűzze napirendre a szavazók szállításának kérdését.
    
Kifejtette: a Kecskeméti Törvényszék döntése - amely alapján az egyik bajai szavazókörben meg kell ismételni az időközi önkormányzati választást - nemcsak kampánycsendsértést állapított meg, hanem azt is kimondta, hogy a szavazók szállítása súlyosan sérti a választási részvétel önkéntességét, ami az egyik választási alapelv.
    
Karácsony Gergely szerint az új választási bizottságnak ezzel megegyező állásfoglalást kellene kiadni, hogy a 2014-es választások "ne a bíróságon dőljenek el".