Bajai választás - A baloldal az eredmény megsemmisítését kezdeményezi

A pártelnök azt mondta: az európai demokráciákban példátlan, hogy egy kormányzó párt a bajaihoz hasonló választási csalásba keveredjen.

Mesterházy Attila egy, a hvg.hu-n pénteken közzétett videofelvételre hivatkozott. A hírportál szerint ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson. A felvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és még több pénzt, illetve tűzifát ígér nekik, ha családjukkal elmennek szavazni. A közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz végül győztes jelöltje, illetve Zsigó Róbert polgármester küldte - olvasható a hvg.hu-n.

Az MSZP elnöke azt mondta: a választás óta ömlenek az információk arról, hogy Baján tűzifát, pénzt, mobiltelefont, cukrot, lisztet vagy épp közmunkát ajánlottak a rászorulóknak a szavazatukért cserébe. Mesterházy Attila elképesztőnek nevezte, hogy ezután Zsigó Róbert Fidesz-szóvivőnek, aki Baja polgármestereként maga is érintett az ügyben, még "van pofája kiállni" nyilatkozni.

Kérdésre hozzátette: a felvétel miatt az időközi választás eredményének megsemmisítését kezdeményezik, és feljelentést is tettek, azt pedig a rendőrségnek kell kiderítenie, hiteles-e a hvg.hu-n megjelent videó.

Jávor Benedek, az Együtt-PM szövetség vezetője azt mondta: ha a videó valódi, akkor a bajai választáson olyan gátlástalan csalás történt, ami "messze az 1989 előtti időkbe löki vissza Magyarországot".

Elmondta, azt várják a rendőrségtől és az ügyészségtől, hogy a lehető leghamarabb vizsgálja meg a videofelvétel valódiságát, és ha hitelesnek bizonyul, politikai részrehajlás nélkül járjon el az ügyben.

Jávor Benedek úgy fogalmazott: ha a videó valós, akkor a botrány Zsigó Róberten keresztül a Fidesz legmagasabb köréig ér, és ebben az esetben "Orbán Viktor politikai halálos ítélete".

A bajai 32-es szavazókörben vasárnap megismételt szavazást tartottak, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi önkormányzati választáson. A voksolást a Fidesz jelöltje nyerte.