Balog Zoltán üljön tárgyalóasztalhoz a szociális ágazat képviselőivel

Az ellenzéki politikus azt mondta: ágazati érdekegyeztetés 3,5 éve nem volt, a szociális területről folyamatos az elvándorlás, alig van szakápoló a szakmában, és több mint 4 éve nem volt semmilyen bérfejlesztés. Évről-évre csökkennek a reálkeresetek, a szociális szférában dolgozók jövedelme 30-35 százalékkal kevesebb, mint az egészségügyben - jegyezte meg, hozzátéve: eközben tízmilliárdokat vont el a kormány a szociális területről, s elvették a kafetéria-juttatást is.

Az ellenzéki politikus felidézte, hogy a kormányfő azzal kezdte három éve a székfoglalóját, senkit sem hagynak az út szélén. Kitért arra, hogy a KSH adatai szerint közel félmillió gyermeknek nem biztosított a napi háromszori étkezést.

"Az út szélén hagytak" közel 200 ezer rokkantnyugdíjast, nyoma nincs annak, hogy milyen munkaerő-piaci programot indítanának számukra. Emellett tízezrével fosztottak meg rokkantakat az ellátásuktól - sorolta.

A devizahitelesekről szólva kiemelte: egy átlagos magyar család három év alatt több mint 700 ezer forintot fizetett vissza pluszba azért mert ilyen magas a devizaárfolyam. "Nem az a baj, hogy devizahitelük van, hanem az a baj, hogy olyan kevés a fizetésük, hogy nem tudják a magas törlesztő-részletet hónapról hónapra (…)fizetni"  - fogalmazott.

Ócsa pedig már nem lakópark, hanem kalandpark, ahol a nyolcvan lakásból huszonháromban laknak, és ötmillió forintért őrzi egy biztonsági cég. Öt kilométerre van a posta, közel hat kilométerre van az első ABC-áruház, s azt sem tudni hogyan jutnak majd be a gyerekek az iskolába. Egyetlen egy devizahitelest sem akar a kormány megmenteni, ez csak a kormányzati propaganda része - fogalmazott. Miről tárgyalnak hetek óta a bankszövetséggel, mi ezek tartalma? - tette fel a kérdést.

A hajléktalanproblémát sem oldotta meg a kormány - folytatta, és kitért arra, hogy az árvízkárosultaknak összegyűlt 446 millió forintos adománnyal a kormány mind a mai napig nem számolt el.