Balog Zoltánnak mennie kell!

Nem túltolták, hanem eltolták – Balog Zoltán távozását követelte Tóbiás József, mert megbukott a Fidesz oktatási reformja.

Pártunk elnök-frakcióvezetője kijelentette: a tanárok, a diákok és a szülők szerint a közoktatás a mai állapotában fenntarthatatlan. Nem korrekcióra, hanem új alapokon nyugvó, szakmai tudással, helyi közösségek bevonásával és működésével zajló oktatási rendszerre van szükség.

A politikus úgy vélekedett, hogy a Fidesz oktatáspolitikájának középpontjában csak a saját maga által létrehozott intézmény, a KLIK megvédése áll. Ezzel szemben az MSZP a gyermekeket nézi: azt a helyi közösséget, ahol ők élnek, és ahol a tanárok megválaszthatják a módszereket és az eszközöket, hogy legjobb tudásuk szerint taníthassák, nevelhessék a gyermekeinket.

Meg kell szüntetni a KLIK-et, és a pénzzel együtt vissza kell adni az iskolákat a helyi közösségeknek, hogy ők működtethessék azokat – mutatott rá Tóbiás József. Az iskolák élére ne központilag kinevezett bábokat ültessenek, hanem a közösség, a szülők, a tanárok és a diákok véleményének ismeretében, helyben szülessen döntés, hogy ki az, aki a legjobb igazgató lehet.

Balog Zoltán távozását azonban nem csupán az oktatás, hanem az egészségügy és a szociális terület tarthatatlan állapota is indokolja. Ebből látszik, hogy a Fidesz valójában menekül a társadalom és a kihívások elől: álmegoldásokat kínál, ahelyett, hogy azokat kérdezné meg, akik tiltakoznak és változást akarnak – mondta a pártelnök.

A szociális terület, az egészségügy és az oktatás megéri a szakmai kompetenciával rendelkező, önálló minisztériumok létrehozását, tehát nem a közigazgatást kell elsősorban átalakítani, hanem a kormányt – jelentette ki Tóbiás József, hangsúlyozva, hogy a kormánynak a létszámleépítést saját magán kell elkezdenie. A most bejelentett közszféra-leépítéssel a hozzáértést dobják el, és a szakmaiság helyett mindenhol csak a politikai elkötelezettség számít majd.

Végezetül Tóbiás József beszélt a Fidesz által tervezett alkotmánymódosításról is. Úgy vélekedett, hogy az nem az emberek biztonságát szolgálja, hanem azt, hogy Orbán Viktornak nagyobb hatalma legyen. Az a politikai hirdetés, amely baloldali embereket terrorista-pártinak nevez, azt bizonyítja, hogy itt nem a valóságról, a közös megoldásról van szó, hanem pusztán egy újabb gyűlöletkampányról. Ha a valódi biztonságról beszélünk, akkor fokozott terrorveszély esetén több rendőrre, több fizetésre, és az állam részéről több részvételre lenne szükség, mert csak ezek garantálhatják a magyar emberek biztonságát.

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok