Baloldali többség alakulhat ki az Európai Parlamentben

Az MSZP szerint lehetőség van rá, hogy a mostani választáson baloldali többségű Európai Parlament jöjjön létre - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője, aki Hannes Swobodával, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatót szombaton Budapesten.

A magyar politikus hangsúlyozta, hogy ez azt is eredményezhetné, hogy Martin Schulz legyen az Európai Bizottság elnöke. Véleménye szerint ez azért fontos, mert az elmúlt hetek vitáiból kiderült, hogy a jobboldali konzervatív pártok a folytatás mellett teszik le a voksukat, "ami az ő gondolkodásmódjuk szerint nem jelent mást, mint hogy újabb és újabb megszorításokat kell az uniós költségvetésben eszközölni". A baloldal és Martin Schulz programjának középpontjában viszont elsősorban a munkahelyteremtés áll - közölte, hangsúlyozva, hogy Magyarországon a munkanélküliség jelenti az egyik legnagyobb problémát.

A részvételre biztató politikus a kampányukról szólva arról is beszélt, hogy a magyar nemzeti érdekeket ésszel kell képviselni. Hozzátette: az ésszel való képviselet hatékonyabb tud lenni annál, mint amikor valaki állandóan konfliktusokat generál, harcolni akar vagy "arrogáns módon erőt fitogtat". Indoklásként arról beszélt, hogy az EU-ban a nemzeti érdekek is versenyeznek, ezeket harmonizálni kell, így "akkor tudunk hatékonyabbak lenni, ha össze tudunk fogni másokkal". Véleménye szerint ezért a szocialista képviselők hatékonyabban tudják képviselni a nemzeti érdekeket, mert sokkal több barátjuk, partnerük és szövetségesük van az EU tagállamaiban.

Hannes Swoboda a Fidesz kampányára utalva azt mondta, tiszteli Magyarországot, de tiszteletet nem azzal lehet szerezni, hogy felírják egy plakátra, azért meg kell dolgozni. Hozzátette: biztos abban, hogy az Európai Parlamentbe bekerülő szocialista képviselők meg fogják érdemelni a tiszteletet.

Az EP-választás fontosságát hangsúlyozva ő is kiemelte, hogy az európai szocialisták az első helyen végezhetnek és akkor ők javasolhatják az Európai Bizottság elnökét. A frakcióvezető, aki céljuknak nevezte a szociális Európa megteremtését, arra is kitért, hogy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt hagyta, hogy magasra nőjön a munkanélküliség.

A vasárnapi választás eredménye arról dönt, hogy Európa milyen irányba megy tovább - hangsúlyozta, miközben azt is elmondta, hogy az előrejelzések szerint az Európai Néppárt képviselői helyeket fog veszíteni.

A sajtótájékoztató végén Mesterházy Attila a pálinkafőzés körüli vitákra emlékeztetve egy üveg pálinkát adott át Hannes Swobodának.