Baltával faragott demokrácia

Molnár Zsolt országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: ha a kormányoldal előzetes regisztrációhoz köti a választási részvételt, az újabb lépés lesz a jogállam felszámolásában.

Ha ez megtörténik, "Sárvár lesz a magyar demokrácia Mohácsa" - utalt arra, hogy a Fidesz-KDNP a Vas megyei városban tartott frakcióülésén döntött úgy, az állam nem fog hivatalból választási névjegyzéket vezetni, hanem az állampolgárok jelezhetik részvételi szándékukat.

Molnár Zsolt ezzel kapcsolatban elmondta, hogy felmérések szerint a választók hetven százaléka ellenzi a feliratkozás ötletét. Szerinte az intézkedés a cenzus visszaállítása lenne, még akkor is, ha most úgy tűnik, hogy a Fidesz-KDNP megpróbál puhítani a javaslaton, az eredetileg tervezettnél hosszabb időt hagyna a feliratkozásra, és egyszerűsítené annak menetét.

A szocialista párt budapesti elnöke arra is kitért, egyelőre nem tudni, hányszor kell majd regisztrálniuk az állampolgároknak, miután 2014-ben néhány hónap leforgása alatt három - parlamenti, európai parlamenti és önkormányzati - választás is lesz.

Az ajánlószelvények tervezett megszüntetéséről úgy foglalt állást, hogy valamilyen ajánlási rendszer feltétlenül szükséges. Ezt azzal indokolta, hogy miként az olimpián sem indulhat el mindenki százméteres síkfutásban, úgy a szavazás komolyságának megőrzése érdekében a választási jelöltállításkor is szükség van valamilyen demokratikus szűrőre.

Az MSZP ellenzi azt a megoldást, hogy a parlamenti és a parlamenten kívüli pártokra eltérő feltételek vonatkozzanak, valamint elutasítják a kaució bevezetését is. Megítélésük szerint akár ajánlószelvényekkel - meggátolva a visszaéléseket, a hamisításokat -, akár aláírásgyűjtéssel fenn kell tartani az ajánlás intézményét.