Bárány Balázs segített Polt Péternek: kijegyzetelte a Btk.-t

Az MSZP sürgeti, hogy az ügyészség indítson eljárást a feketén-fehéren korrupcióval gyanúsítható Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselővel szemben.

Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja hétfőn Budapesten, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt kérdezte Polt Péter legfőbb ügyésztől, miért késlekednek egy ennyire fekete-fehér ügyben, ahol világosan kiderült, hogy egy fideszes parlamenti képviselő kenőpénzt követel azért, hogy közbenjárjon egy pályázat sikeréért.

Az ellenzéki politikus reményét fejezte ki, hogy az ügyészség hamarosan kikéri a kormánypárti képviselő mentelmi jogát, bár megjegyezte: korábban az bizonyosodott be, hogy az ügyészség nem kapkod eljárást indítani azokban az ügyekben, amelyekben fideszesek érintettek.

A 168 óra cikkéből tizenegy napja tudható, hogy Mengyi Roland kétszer ötmillió forint kenőpénzt kért egy pályázat sikeréhez, a Mengyi-modell szerint pedig az uniós források 90 százaléka megy a haverok zsebébe és pusztán 10 százalék jut valódi fejlesztésekre - fejtette ki Bárány Balázs.

Az MSZP elnökségi tagja megjegyezte azt is, ezzel párhuzamosan tizenegy napja nem világos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tudott-e arról, mi történt a pártjában. A politikus szerint ha a kormányfő tudott Mengyi Roland ügyéről, akkor maga is bűnös, amennyiben nem, akkor pedig alkalmatlan a feladatára.

Hogy a Legfőbb Ügyészséget a túlzott erőfeszítéstől megkímélje, Bárány Balázs a Büntető Törvénykönyv egy példányát – amelyben a Mengyi-ügyben érintett paragrafusokat megjelölte – bevitte az épületbe, és átadta Polt Péter megbízottjának.