Belföld, Gazdaság | forintosítás devizahitelesek
2014. november 10. 16:07

Becsapott devizahitelesek

A kormány nem háríthatja át "dilettáns" gazdaságpolitikájának következményeit az emberekre.

Erről Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese beszélt hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón a kormány devizahitelek forintosítására vonatkozó javaslatát értékelve. 

Azt mondta, a devizahitelesek problémáinak hetven százalékát Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteri gazdaságfilozófiája okozta, amely a forint gyengülésével járt együtt. A probléma harminc százalékát a bankok okozták a "helyenként tisztességtelen" szerződésmódosításokkal - tette hozzá.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke közölte, a kormány az előtörlesztéssel azoknak segített, akiknek volt pénzük, a devizahitelek forintosításával azokkal szúr ki, akiknek nincs pénze.

Emlékeztetett arra, hogy az előtörlesztésre 180 forintos svájcifrank-árfolyamon volt lehetőség, a devizahitelek forintosítására pedig 255-256 forintos árfolyamon lesz lehetőség. Értékelése szerint ha valaki a forintosítást választja, rosszabbul jár, mintha jelenlegi formájában meghagyná a hitelszerződését.

Burány Sándor szerint a kormány becsapott több százezer devizahitel-problémával küzdő magyar családot.

A bizottsági elnök elmondta, az MSZP még szeptemberben benyújtott egy országgyűlési határozati javaslatot és most is az abban foglaltakat tartják a jó megoldásnak, vagyis a 2010-es kormányváltást megelőző árfolyamon forintosítsák a devizahiteleket. Ez a svájci frank esetében 185 forintos árfolyamot jelentene - jegyezte meg.

Burány Sándor azt mondta, nem a bankok gyengítették a forintot, hanem Orbán Viktor és Matolcsy György gazdaságpolitikája.

Hozzátette: Matolcsy Györgynek jegybankelnökként akár 200-300 milliárd forint is rendelkezésére állna a devizahitelesek megsegítésére "saját oktatási passziója" helyett.