Belföld | földbérletek gazdák agrártámogatás
2012. szeptember 25. 12:36

Becsapott gazdák

A nyolcmilliárd forint a négyszázmilliárdos kárra két százalékos kárenyhítést jelent, "ezzel pedig nem szabad idegesíteni az embereket" - mondta Gőgös Zoltán.

A politikus a Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi közlésére, amely szerint sikeres a földhaszonbérleti rendszer, úgy reagált: "amikor itt arról beszélnek, hogy itt minden rendben van, akkor az teljesen ellentmond annak, ami a valóság". A kiadott terület nyolcvan százaléka 25 érdekeltség kezébe került - tette hozzá.

Gőgös Zoltán annak kapcsán, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az uniós agrárminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán felvetette annak lehetőségét, hogy a 2013-as közvetlen támogatások előlegének 50 százaléka helyett 80 százalékát lehessen kifizetni, azt mondta: már júniusban jelezte, hogy Brüsszelhez kellene fordulni, és októberben az igénylésnek semmi értelme.

Az áfacsökkentés kapcsán arról beszélt, hogy "itt nincs min gondolkodni". Mint mondta, a kimutatások szerint 130 milliárdnyi áfacsalás lehet az élelmiszerágazatban. Egy kisebb áfánál nincs értelme csalni, és nagyjából az az összeg vissza is jönne, amely most azonnali kiesést jelentene - tette hozzá.

Beke Károly, az MSZP Ifjúsági Tagozata Agrár- és Vidékpolitikai munkacsoportjának vezetője arról beszélt, hogy a támogatásoknál az agrártárca 314 forintos euróárfolyammal számol. A minisztérium vagy tud valamit, vagy azért határozhatott meg magasabb árfolyamot, hogy minél kevesebb fiatal gazdát tudjanak támogatni - mondta Beke Károly.