Belföld, Gazdaság | Matolcsy-csomag
2012. november 13. 11:32

Becsomagolt ország

Tukacs István szocialista képviselő keddi sajtótájékoztatóján a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által októberben bejelentett, összesen 764 milliárd forintos költségvetési kiigazító intézkedéseket bírálta, mert szerinte nem tudni, hogy ebből az összegből mennyi teljesül majd a költségvetésben.

Hozzátette: emellett a bejelentett adóváltozások "hűtik" a gazdaságot, növelik az emberek terheit és akadályozzák a normális hitelezést. Hangsúlyozta, hogy a változásokat mindenki megfizeti majd, ezért félrevezető az a kormányzati állítást, amely szerint a kabinet a csomaggal nem az embereket adóztatja.

Tukacs István szerint Matolcsy György valójában nem "gazdaságpolitikát csinál", hanem Orbán Viktor kormányfő társadalompolitikáját hajtja végre, ez pedig arról szól, hogy kedvezni kell a jól keresőknek, a gazdagoknak, a tőkejövedelemmel rendelkezőknek és létre kell hozni a hűséges klientúrát a gazdasági élet szereplőinek körében. Úgy fogalmazott: a "főnök" gazdaságpolitikája okozza azokat a repedéseket a magyar gazdaság és társadalom szövetén, amelyeket Matolcsy György megpróbál ezekkel a csomagokkal befoltozni.

Az MSZP 2014 után igazságos adórendszert vezet be, eltörli ezeket a "kapkodó, buta és a gazdaságra káros"  intézkedéseket és kivezet minden olyan adófajtát, amelynek csak az a célja, hogy megpróbálja az "Orbáni társadalompolitika" ütötte lyukakat befoltozni - jelentette ki Tukacs István. Közölte: az MSZP többkulcsos progresszív személyi jövedelemadó-rendszert, a tőkejövedelmek magasabb adóztatását tűzi ki célul, és ezekből akarja finanszírozni az alacsonyabb jövedelműek megsegítését.