Belföld | Békenap
2011. május 09. 22:05

Békenap - Horváth Csaba beszéde

Horváth Csaba, az MSZP budapesti szervezetének elnöke kiemelte: "riasztó jel, hogy a szélsőjobboldali újnácik nyíltan, a fideszesek pedig sunnyogva mondják és teszik az ellenkezőjét annak, ami európai", éppen ezért követelni kell rajtuk az általános emberi és európai normákat. Az Orbán-kormány "hazánk szégyenére szinte nem is emlékezik meg a háború végéről" - fűzte hozzá.

Fel kell lépni az ellen, hogy a Fidesz "kétharmados diktatúrája olyan történelemhamisítási korszakot indított el, amely eszmeileg megágyaz a mocskos és gyilkos eszmék előretörésének" azzal, hogy "elkezdték idealizálni és lemásolni a tekintélyuralmi Horthy-korszakot". Ők tehetnek arról, hogy ismét nácibakancsosok düböröghetnek az utcákon - hangsúlyozta.

Arról is negatív felhanggal beszélt, hogy megváltoztatták egyebek mellett a budapesti Roosevelt tér és a Moszkva tér elnevezését.

Megemlítette, Európában 66 éve béke van, "mindez okot ad arra, hogy ünnepeljük a mai napot, a békét, az élet tiszteletét és újjászületését". Mégsem lehet felhőtlen az ünneplés, mert "nálunk az ordas eszmék ismét itt állnak a kapuk előtt".

Horváth Csaba felhívta a figyelmet: a kormány addig nem tud fellépni az újnácik ellen, "amíg bennük is ott a rokonszenv egyes szélsőjobboldali gondolatok, hagyományok iránt". A kormány állítsa le "a kétharmados diktatúra ördögi gépezetét, mert ez a magyar nemzet valódi érdeke" - hívta fel a figyelmet.

Az eseményen a rendőrség közlése szerint mintegy ötszázan vettek részt. A szocialista párt politikusai közül jelen volt mások mellett Lendvai Ildikó, Szanyi Tibor, Bárándy Gergely, Steiner Pál, Molnár Gyula, Török Zsolt és Szabó Zoltán.