Belefulladunk a szemétbe, és rámegy a gatyánk is?

Az utcákat elárasztó szemetet prognosztizált sajtótájékoztatóján Szabó Sándor, miután tegnap több képviselőtársával közösen határozati javaslatot nyújtott be a hulladékgazdálkodási rendszer problémáinak azonnali megoldására.

Az országgyűlési képviselő rámutatott, járványveszélyt idézhet elő, hogy a hulladékgazdálkodási és a központosított hulladékszállítási rendszer fenntarthatatlanná vált, amiért egyértelműen a kormány központosító politikája okolható.

A végzetes rombolás következtében akár az idén nyáron nálunk is bekövetkezhet, ami nemrég Nápolyban: a hazai települések nagy részének utcáit elárasztja a szemét, amit nem fog senki elszállítani, mert nem lesz olyan közszolgáltató cég, amely ezt meg tudná tenni – figyelmeztetett a politikus, aki kijelentette, ennek az az oka, hogy ezek a cégek egyszerűen csődbe mennek az ágazatból történt drasztikus pénzelvonás és a más érdekcsoportok számára kedvező piacátrendeződés miatt.

Emlékeztetett, hogy a szemétszállítás ellenértékét beszedni  és azt az ágazat szereplői között szétosztani hivatott, április elsejével létrehozott mamutcég nem végzi a feladatát, így két hónapja már az önkormányzati hulladékgazdálkodási cégek tartalékain és jóindulatán múlik, hogy még nem következett be a vészhelyzet.

Néhány héten belül azonban ezek a cégek is teljesen ellehetetlenülnek, és nem tudják ellátni a feladataikat – hívta fel a figyelmet Szabó Sándor. Ismertette a helyzet közvetlen kiváltó okát is: az említett mamutcég informatikai rendszere nem áll készen – és várhatóan őszig nem is fog –, így a lakosság nem fizet szemétdíjat, ami azt jelenti, hogy egy összegben kell majd akár hathavi számlát is kifizetni, ami nagyon megterhelő lesz a magyar családok számára.

Június elsejétől ugyanez a cég teljesen átvette a szelektív hulladékgyűjtés rendszerét is, így nem csak a szemétszállítókra, hanem más piaci szereplőkre is veszélyt jelent.

Kapcsolódó párttagok