Belföld | svájci frank devizahitelesek
2011. július 30. 12:47

Bénultan áll a kormány

"Több mint négyszáz napja bénultan áll a kormány a devizahitel-problémák előtt" - jelentette ki a képviselő, hozzátéve: ezalatt "az égvilágon semmit nem tettek a lakásuk elvesztésével fenyegetettek érdekében".
    Mint mondta, a több százezer magánadós mellett egyre több vállalat is olyan helyzetbe került, hogy a havi törlesztőrészletek emelkedése miatt képtelen az üzleti tevékenységét folytatni. Szanyi Tibor szerint ez soha nem látott csődhullámot indíthat el a vállalkozói szférában, és több százezer munkahely létét kockáztatja.
    Az MSZP már korábban jelezte azt a hárompontos javaslatát, amellyel a problémát "orvosolhatónak látják" - mondta Szanyi Tibor.
    Egyik javaslatuk, hogy a bankok és az adósok között legyen egyfajta kockázatmegosztás, mert szerintük járhatatlan az az út, hogy a bankok minden - főképpen a svájci frank árfolyamának emelkedéséből adódó - kockázatot  teljes mértékben a hitelfelvevőkre hárítanak át.
    Az MSZP az ellen is tenne, hogy a bankok a Magyarországon felmerülő költségeiket devizában terheljék az adósokra.
    A harmadik pontban azt javasolják, hogy az érintettek, elsősorban a vállalatok, tárgyalják újra szerződéseiket - mondta a szocialista képviselő.
    "A bankokhoz azzal a felhívással fordultunk, hogy térjenek vissza a szerződéskori eredeti feltételekhez." Ezt Szanyi Tibor úgy indokolta, hogy a bankok nem tudják gazdasági racionalitásokkal igazolni, hogy miért annyi a törlesztőrészlet, amennyi.
    Azokat a vállalkozásokat, amelyek bizonyítani tudják, hogy számukra kárt okozott a bankok törlesztőrészlet-megállapítási gyakorlata, a szocialista párt arra biztatja, hogy pereljék be a pénzintézeteket - tette hozzá.
    A svájci frank árfolyama a héten soha nem látott magasságokba szökött - mondta Szanyi Tibor, és szerinte láthatóan nem is áll meg az emelkedés. Arra emlékeztetett, hogy a szocialista párt 180 forint körüli árfolyamnál adta át a kormányzást. Tavaly nyáron "elsősorban az elhíresült Kósa-Szijjártó-féle nyilatkozatok okán" 200-220 forintra ugrott, most pedig már 240 forint közeli a svájci frank árfolyama - tette hozzá a szocialista képviselő.