Belföld | közmunka segély
2011. július 12. 13:21

Bér helyett éhbér

Szűcs Erika országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a szocialista kormány idején indított, az önkormányzatokra építő közmunkaprogram helyett a Fidesz-KDNP központi, akár szükséges, akár propaganda beruházásokon dolgoztatná a közfoglalkoztatottakat. Hozzátette: ez a rendszer drágább az eddiginél, és árát - tette hozzá - a kormány az érintettekkel, vagyis a közfoglalkoztatottakkal fizettetné meg.

Amíg eddig legalább a minimálbért kellett kifizetni a napi nyolc órát dolgozó közmunkásoknak, a jövőben a képzettek esetében a minimálbér 60, a képzetlenek esetében - az álláskeresési segéllyel megegyezően - vélhetően annak 40 százalékát, vagyis 46.800, illetve 31.200 forintot - mondta a szocialista politikus, hozzátéve, ráadásul a kormány célja a négyórás foglalkoztatás. Szűcs Erika szerint így előállhat, hogy a közmunkások havi 15 ezer forintért lesznek kénytelenek a lakóhelyüktől távol dolgozni.

Az MSZP-s képviselő kitért arra is, hogy a közmunkatörvény szerinte nem ösztönöz munkára, a közfoglalkoztatási bér ugyanis alig haladja meg, vagy egy el sem éri majd a foglalkoztatást helyettesítő támogatás jelenlegi 28.500 forintos összegét, tehát "jobban jár, akit nem visznek el dolgozni". Szűcs Erika hozzátette: amikor ezt hétfőn a parlamentben szóvá tette, megjegyezve, hogy ebből kiindulva a kormány feltehetően csökkenteni akarja a pénzbeli szociális ellátások bázisául szolgáló öregségi nyugdíjminimumot, "a miniszterelnök úr helyeslően bólintott".

A szocialista politikus ugyanakkor elmondta: az öregségi nyugdíjminimum mérséklésével kevesebb lenne a többi között a gyes, a gyed és a rendszeres szociális segély összege, valamint az időskorúak járadéka is. "Azt gondolom tehát, hogy újabb lényeges beavatkozás készül a szociális ellátórendszerben, újabb kemény megszorítás azok esetében, akik a szociális transzferekből kénytelenek élni" - jelentette ki.

Szűcs Erika a sajtótájékoztatóját azzal kezdte: az MSZP szolidáris a közmédiából indoklás nélkül elbocsátott médiamunkásokkal, "akik már nem kérdezhetnek a Fidesz politikai tisztogatása miatt". "Ezzel egyértelművé vált, hogy a Fidesznek mikrofonállványokra van szüksége, nem a szakmájukat értő, magas szinten művelő emberekre, akik mernek visszakérdezni. A Magyar Szocialista Párt elítéli a közszolgálat pártszolgálattá alakítását" - mondta.