MTI/mszp.hu | Belföld | gyermekorvosok gyermekvédelem
2016. október 26. 12:29

Béremelést a gyermekvédelemben dolgozóknak!

A gyermekvédelemben, a szociális ellátás területén dolgozók béremelésével, a szakemberhiány felszámolásával kellene kezdeni a gyermekvédelmi ellátórendszerben jelentkező problémák kezelését.

Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az Országgyűlés tárgyalni kezdte a gyermekvédelem erőítését célzó, kormánypárti képviselők által benyújtott törvénymódosítást.

A politikus úgy értékelte, a javaslat nem oldja meg a szakellátás problémáit, olyan, mintha az elmúlt időszak botrányait akarnák elfedni ezzel a javaslattal, és felhívta arra a figyelmet, hogy a gyermekorvosok 90 százaléka öt éven belül nyugdíjba megy és teljes térségek vannak védőnői ellátás nélkül.

Hozzátette: súlyos a helyzet a gyermekvédelmi szakemberek területén. Ezt azzal magyarázta, hogy a kormány nyáron jelentette be, kétmilliárd forintot különített el arra, hogy gyermekvédelmi szakemberek kerüljenek az oktatási intézményekbe, ugyanakkor rámutatott, hogy két évvel ezelőtt ez a kormány szüntette meg ezt a lehetőséget.

Bangóné Borbély Ildikó kijelentette, hogy a kormány az elmúlt hat évben nemhogy segítette, hanem szétverte az ellátórendszert.

Kérdésre válaszolva a képviselő közölte, az MSZP-frakció még nem döntött arról, hogyan szavaz a törvényről, bár vannak benne olyan elemek, amelyeket támogatni lehet. Jelezte azt is, hogy ismét benyújtják a kormánypárti többség által korábban leszavazott országgyűlési határozati javaslatukat, amelyben a gyermekjóléti ellátórendszer, a jelzőrendszer felülvizsgálatára kérték a kormányt.