Belföld, Gazdaság | béremelés honvédség rendvédelem
2014. március 05. 18:19

Béremelést a rendvédelmi dolgozóknak!

Azonnali, érezhető mértékű béremelést ígért a kormányváltó szövetség nevében a rend- és honvédelmi végrehajtó állománynak Mesterházy Attila szerdán Budapesten.

A miniszterelnök-jelölt a rend- és honvédelmi szakszervezetekkel folytatott tárgyalása után elmondta: a többkulcsos személyi jövedelemadó bevezetése az állomány túlnyomó részének azonnali nettó fizetésemelést jelentene, emellett bérfelzárkóztató programot indítanának a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak.

A hosszú távon tisztes megélhetést biztosító előmeneteli rendszerről pedig további egyeztetéseket ígért az érdekképviseleteknek.

Mesterházy Attila ígéretet tett a rugalmas nyugdíjbavonulás lehetőségének visszaállítására, egy új típusú szolgálati nyugdíjrendszer bevezetésére, és arra, hogy visszaadják a szolgálati nyugdíjasok 2012 előtti státusát, így mentesülnek az ellátásukat terhelő 16 százalékos adó alól.

Az MSZP elnöke elmondta: a szakszervezetek a kormányváltó szövetség programjának 90 százalékát elfogadhatónak, támogathatónak ítélték, a fennmaradó pontokon pedig ők ígérték meg, hogy figyelembe veszik az érdekképviseletek javaslatait.

Hangsúlyozta: közbiztonsági programjuk egyik alapelve, hogy az államnak a lakhelytől és az anyagi helyzettől függetlenül mindenki számára egyformán garantálnia kell a biztonságot, ehhez pedig kiszámítható jogi, megfélemlítéstől mentes munkahelyi környezetre, továbbá az állomány anyagi és erkölcsi megbecsülésére van szükség.

Az egyeztetésen részt vettek a szövetség szakpolitikusai is.

Harangozó Tamás az MSZP frakcióvezető-helyettes elmondta: a Terrorelhárítási Központ és más elitalakulatok működtetése helyett megháromszoroznák az emberek közvetlen közelében szolgáló állomány létszámát és anyagi erőforrásait. A bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében kiemelten támogatnák a polgárőrségeket, eltörölnék az őket terhelő cégautóadót. Emellett - folytatta - új törvényt fogadnának el a személy- és vagyonőrök munkájának szabályozásáról.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke kiemelte: ha szövetségük győz a választáson, ombudsmant neveznek ki a rendvédelmi dolgozókat és a katonákat ért sérelmek kivizsgálására, valamint átfogó vizsgálatot indítanak a titkosszolgálatok elmúlt évekbeli tevékenységének feltárására.

Kitért arra is, zéró toleranciát hirdetnek a családon belüli erőszakkal, a gyermekek és a nők elleni bűncselekményekkel szemben, feltárásuk a rendőrség kiemelt feladata lesz.

Dorosz Dávid, a PM politikusa elmondta: nagyobb figyelmet fordítanának az áldozatokra, több pénzt áldozatvédelemre és pártfogói felügyeletre.

Kónya Péter, az Együtt-PM társelnöke, a Szolidaritás mozgalom vezetője arról beszélt: jó esély van rá, hogy megvalósuljon mindaz, amiért korábban szakszervezeti vezetőként küzdött, a kormányváltással megszűnhet a fegyveres testületeknél szolgálók kiszolgáltatottsága, megfélemlítése.

Választási győzelmüket követően megszüntetnék a Magyar Rendvédelmi Kart, és visszaállítanák a tűzoltóságok önállóságát - közölte.

Demeter Márta, az MSZP elnökségi tagja elmondta: vállalják, hogy folyamatosan biztosítják a honvédség elavult technikájának cseréjét.