Bírák nyugdíjazása - Áder kezdeményezzen törvényt!

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: bár megoszlanak a vélemények, az államfőnek van-e lehetősége a bírák szolgálati jogviszonyának helyreállítására, egyértelmű, hogy törekednie kell az alkotmányellenes állapot megszüntetésére. Ezt szolgálhatná, ha Áder János, élve alkotmányos jogával, törvénymódosítást kezdeményezne az ügyben - fűzte hozzá.

Az MSZP-s politikus szerint azonban az államfő és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke ez idáig csak kifogásokat keresett, nem megoldást. Így - folytatta - Orbán Viktor miniszterelnök szövetségesévé váltak, aki az Alkotmánybíróság (Ab) döntését úgy kommentálta: "a rendszer marad".

Az Ab július közepén hozott határozatában megállapította, hogy a bírák nyugdíjazásának idén hatályba lépett szabályai sértik a bírói függetlenség alkotmányos követelményét. A visszaható hatállyal megsemmisített rendelkezések a bírák felmentését a 70. helyett a 62. év betöltéséhez kötötték, s a korhatár a következő években fokozatosan, az általános nyugdíjkorhatárral együtt emelkedett volna 65 évre.

Bárándy Gergely ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: nem egyszerűen háromszáz bíró szolgálati viszonyáról, hanem az igazságszolgáltatás függetlenségéről van szó, a köztársasági elnöknek és az OBH vezetőjének ezért is kellene javaslatot tennie az alkotmánysértő állapot megszüntetésére, még akkor is, ha úgy ítélik meg, hogy a bírák jogviszonyának helyreállítására nincs közvetlen lehetőségük.

Kitért arra is, hogy két héttel ezelőtt nyílt levélben fordult Handó Tündéhez, ugyancsak arra emlékeztetve, hogy joga van törvényt kezdeményezni, választ azonban nem kapott.