Belföld, Gazdaság | földgázipar E.ON IMF
2013. február 01. 15:26

Bírálja az E.ON földgázipari érdekeltségeinek megvásárlását az MSZP

Az MSZP-s politikus pénteki sajtótájékoztatóján azért is elhibázottnak, kockázatosnak nevezte a kormány döntését, mert a gáztározók szerepe a szállítási útvonalak bővülésével leértékelődik. Szerinte a vásárlás így semmilyen okkal nem igazolható pénzkidobás.

Hozzátette: a gázvásárlási szerződéseket három évig nem lehet megváltoztatni, így teljesíthetetlen ígéret az, hogy a megállapodás nyomán olcsóbbá válnak a szállítások.

Tukacs István arra szólította fel a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az E.ON Csoporttal kötött szerződést, a vételárat és azokat az információkat, amely alapján a vásárlás mellett döntött. Véleménye szerint ugyanis a kormány korábban az orosz tulajdonú Mol-részvények megvételére sem tudott megfelelő igazolást adni.

Az MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt három kudarc érte az elmúlt napokban: a Nemzetközi Valutaalap "meghazudtolta", nem járt sikerrel moszkvai tárgyalása - amelyről alig tudott meg valamit a közvélemény -, valamint Brüsszelben sem kapott ígéretet arra, hogy megszűnik a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás.