Bitay adjon számot a titkos egyeztetésekről, vagy mondjon le!

Tűrhetetlen, ahogy a Fidesz és a kormány korrupt politikusai, valamint a hozzájuk közel álló gazdasági körök a hírek szerint milliárdos lopásokról egyeztetnek, és arról, hogyan úszhatják ezt meg – jelentette ki Beke Károly szerdán, a Gőgös Zoltánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Pártunk elnökségi tagja követelte, hogy Bitay Márton Örs államtitkár még a mai napon a nyilvánosság előtt számoljon be, miről tárgyalt titokban egy luxusszállodában Mészáros Lőrinccel. Ha erre nem hajlandó, akkor még ma távoznia kell pozíciójából – figyelmeztetett.

A politikus – Orbán Viktor miniszterelnök kedvéért – a labdarúgásból vett hasonlatot: úgy vélekedett, hogy a tegnapi eset éppen olyan, mintha a közelgő Európa-bajnokság magyar-osztrák mérkőzése előtt a magyar válogatott egyik játékosa titokban, sugdolózva beszélgetne az osztrák szövetségi kapitánnyal. Beke Károly szerint a miniszterelnök ilyen esetben bundára gyanakodna, így biztosan megérti, hogy mennyire bundagyanús, ha a földprogramokért felelős államtitkár a földárverések és pályázatok legnagyobb nyertesével egyeztet titokban.

Az is jelzi, hogy valami itt nem tiszta, hogy a lebukást követően az államtitkár sunyi módon megpróbált elillanni a helyszínről – vélekedett.

Gőgös Zoltán kijelentette: régóta sejthető, hogy a kormányzati munka nem a minisztériumokban, hanem a tegnapihoz hasonló háttéregyeztetéseken zajlik. Úgy vélte, hogy a „földbiznisz” is így dől el, a „korábban leendő”, előre kijelölt bérlők – mint Mészáros Lőrinc is – ilyen típusú megoldásokra törekszenek.

Úgy tűnik, a májusi kiírás előtt meg kell egyezni, hogy ki, hol, milyen áron vehet majd földet – mondta pártunk elnökhelyettese, aki hozzátette, ha Bitay államtitkár nem ad számot róla, hogy milyen titkos találkozóról menekült el, akkor azonnal állítsák le a következő árverési fordulót.

A politikus megjegyezte, hogy a kormány a vasárnapi boltzár kapcsán azt mondta, hallgatnak a népre, de úgy tűnik, megint az ellenkezője bizonyosodik be: egy olyan kérdésben zajlanak ezek a titkos egyeztetések, amelyről ősszel népszavazás dönthet.
Gőgös Zoltán hangsúlyozta, már látható, hogy Mészáros Lőrinc közpénzeket kap a Magyar Nemzeti Bankból, de más esetekből is egyértelmű, hogy közpénzből finanszírozzák a magánüzleteket, ráadásul állami közvagyont szereznek belőle a földvásárlások során.

Az elnökhelyettes ezért a népszavazási kezdeményezés aláírására buzdított mindenkit. Ne legyen kétsége senkinek: ahogy elfogynak a földek, következnek az erdők – mondta, és jelezte: elvárja a kormány illetékeseitől a világos válaszokat a titkos találkozókkal kapcsolatban, mert unalmas már a Habony-Mészáros kormányzás, azoknak a felelős és felelősségre vonható személyeknek kéne elvégezniük a kormányzati munkát, akik erre a választásokon felhatalmazást kaptak.