„Bizalom és növekedés”

Mint arról frakcióvezetőnk elsőként beszámolt, az MSZP képviselőcsoportja elfogadta azt az országgyűlési határozatot, amely a költségvetési- és gazdaságpolitika hitelességének visszaállítását célozza. Az előterjesztés a Magyarország iránti bizalom visszaállítása mellett szól arról is, miként lehetne a növekedést újraindítani, mert növekedés nélkül sem fenntartható büdzsé, sem új munkahely nem lesz.
 
A részletekről szólva Mesterházy Attila elmondta: az elmúlt hetekben történtek bizonyították, hogy radikális fordulatra van szükség a gazdaságpolitikában. Az MSZP ezzel együtt a jogállam és a demokrácia működésének súlyos problémáira is koncentrál, így az előterjesztés Alkotmánybíróság, a független Költségvetési Tanács, vagy országos érdekegyeztetés tavaly szétzúzott rendszerének visszaállítását is magába foglalja.

Ami a feltétlenül szükséges gazdaságpolitikai javaslatokat illeti: az MSZP követeli, hogy a kormány mielőbb nyújtsa be azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok állami nyugdíjat kaphassanak, továbbá azt a jogszabályt, amely a válságadók 2013-ig történő kivezetését rögzíti. Ugyanilyen fontos, hogy a Fidesz-KDNP-kormány haladéktalanul döntsön a munkavállalói járulékok három százalékos csökkentéséről, a progresszív szja-rendszer visszaállításáról, vagy épp az állami intézményrendszer függetlenségének újbóli biztosításáról.
 
Az idősebb, a vidéken élő, valamint a női munkavállalók munkaerőpiaci lehetőségeinek bővítése érdekében az MSZP ajánlást tesz egy, a társadalmi felzárkóztatás és kohézió, valamint a zöld növekedés jegyében elfogadott akcióterv kidolgozására. Ennek kapcsán Mesterházy utalt arra, a szocialista párt a Kelet-Magyarország Program keretében már megkezdte egy ilyen stratégia kidolgozását.
 
A MSZP hétfői frakcióülésén a szocialista képviselőcsoport úgy döntött, vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a kormány által államosított magán-nyugdíjpénztári megtakarítások felhasználásáról, hiszen ma nem tudjuk, milyen célokra és mennyit fordított az állam a mintegy 3000 milliárd forintos vagyonból.
 
Az MSZP-frakció, megvizsgálva és megvitatva az ellenzék által a közelmúltban benyújtott törvényjavaslatokat, három LMP-s kezdeményezés támogatását határozta el. Ezek a zöldek kampányfinanszírozást átláthatóvá tevő javaslatára, a közbeszerzések nyilvánosságát erősítő előterjesztésre, valamint a Schiffer András-féle, az állambiztonsági múlt felelős feltárását célzó tervezetekre vonatkoznak.