Bizonytalan bevételekből tervez tehercsökkentést a kormány

Kovács Tibor országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: nem látszik, hogyan lehet jövőre a tervezett hiány megtartása mellett végrehajtani azt a tehercsökkentést, amit az MSZP már hosszú ideje sürget, a költségvetés ugyanis rendkívül ingatag, bevételeinek legalább egyharmada megalapozatlan.

Az MSZP szerint ehhez a büdzsé teljes átdolgozására vagy még inkább annak visszavonására és új költségvetés benyújtására volna szükség.

Ezt indokolja, hogy a parlament költségvetési bizottsága csütörtökön a pénzügyi tranzakciós illeték és a baleseti adó átalakítását kezdeményezte - mondta a szocialista politikus, hangsúlyozva, a kormányoldal az ülésen nem tudott választ adni arra, hogy ez miként változtat majd a büdzsé bevételi oldalán, így különösen aggályos, hogy a kabinet nagyrészt ebből fedezné a háromszázmilliárdos tehercsökkentést.

Azt, hogy a kormány és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség megállapodása alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Államkincstár pénzügyi műveleteire is kiterjedhet a tranzakciós illeték, Kovács Tibor úgy értékelte: az állam valójában csak egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt.

Kitért arra is, az MSZP helyesnek tartja a munkahelyek létrejöttét és megőrzését szolgáló intézkedéseket, de úgy ítélik meg, hiba, hogy két évet kellett várni ezekre, noha a szocialisták hosszú ideje sürgetik a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű csoportok foglalkoztatásának támogatását.