Belföld | új Kubatov-lista aláírásgyűjtés
2013. április 05. 13:45

Bocsánatkéréssel tartozik Rogán

Steiner Pál országgyűlési képviselő az V. kerületi Honvéd tér egyik társasházának udvarán újságíróknak azt mondta: Szabó Máté ombudsmanhoz és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot vezető Péterfalvi Attilához fordulnak, miután több bizonyíték is azt támasztja alá, hogy a Fidesz szabálytalanul, idős emberek otthonában gyűjtött aláírásokat a húsvét előtti hétvégén.
 

Kifejtette: több esetben gondozók helyett fideszes képviselők vitték ki a szokásos húsvéti ajándékcsomagot azoknak az idős embereknek, akik egy karpereces jelzőrendszer segítségével jelezhetik, ha segítségre szorulnak. Ugyanez történt olyanok belvárosi lakosoknál, akik az önkormányzati ebédszolgáltatásra fizettek elő. A fideszes képviselők, illetve hozzátartozóik mindkét esetben a rezsicsökkentést támogató ív aláírására kérték fel őket - mondta a szocialista politikus.

Ezt erősítette meg a Honvéd téri házban lakó Nagy Zoltánné. Az idős nő felidézte, hogy március 24-én gondozója helyett Szágerné Fazekas Éva, a körzet fideszes önkormányzati képviselője vitte ki neki a húsvéti ajándékcsomagot. A politikus rövid beszélgetés és az átvételi elismervény átadása után elővette a rezsicsökkentést támogató ívet - mondta az asszony, megjegyezve: nem szignálta azt, már csak azért sem, mert az első három hónapban a villanyszámlája nem lett kevesebb, a fűtésen pedig mindössze havi 188 forintot spórol meg. Szomszédja viszont aláírta az ívet.


Hozzátette: a parlament csak két nappal az eset után, március 26-án fogadta el azt a törvényt, amely jóváhagyta a lakásokban történő aláírásgyűjtést.

A Váci utcában lakó Lackó Gáborné arról számolt be, hogy az ajándékcsomagot a szokásoktól eltérően Pásztor Lajos fideszes képviselő testvére vitte ki neki, és szintén a rezsicsökkentés támogatására kérte őt, eredménytelenül.Steiner Pál egy olyan levelet is felolvasott, amelyben a Havas utca egyik lakója azt állítja, vele is megpróbáltatták aláírni a rezsicsökkentési ívet, de ezt nem tette meg, anyósa viszont - nem tudva, mit adnak a kezébe - igen. A levélíró nem járult hozzá nevének nyilvánosságra hozásához, de a hatósági eljárásban kész tanúskodni - mondta a korábbi belvárosi polgármester.

Az MSZP-s politikus bocsánatkérésre szólította fel a kerületet vezető fideszes Rogán Antalt, mondván, párttársai idős embereket hoztak megalázó helyzetbe. Egyúttal követelte, hogy semmisítsék meg a Belvárosban március 26. előtt gyűjtött aláírásokat, mivel utólag nem lehet megállapítani, hogy mely adatokat szerezték meg szabályosan, és melyeket "megtévesztéssel", a húsvéti csomagok átadásakor.

Puskás András az MSZP sajtótájékoztatóján

Steiner Pál pénteki sajtótájékoztatóján megjelent Puskás András, az V. kerület fideszes alpolgármestere, aki többek között elmondta, hogy "nem fideszes képviselők vitték ki a csomagokat" húsvétkor az idős embereknek, hanem "egyéni győztes képviselők"...