Belföld | agrárkamara agrárkamarai törvény
2012. július 12. 11:36

Bohózat az agrárkamara ügyében

A szocialista Gőgös Zoltán csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: az államfőnek Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetővel közösen írt levelükben arra hivatkozva kérik ezt, hogy az előterjesztést - amely nagyjából félmillió érintettnek írna elő kötelező köztestületi tagságot az agrár- és az élelmiszergazdaságban - a kormány hétfőn nyújtotta be a parlamentnek, és három nap elteltével már szavaznak is róla. Véleményük szerint semmi sem indokolja a sürgősséget, és amiatt sérül a jogbiztonság.

Kifogásolta például, hogy a korábban a szakmai szervezetekkel megismertetett javaslat még ötezer forintos kamarai díjat határozott volna meg, a benyújtott előterjesztés viszont nem tartalmaz tagdíjplafont, egy kormánypárti módosító javaslat pedig egymillió forintban határozná meg annak legnagyobb mértékét.

A szocialista politikus szerint ez - ha az egyesületekre egymilliós tagdíjat vetnek ki - újabb, több tízmilliárd forintos terhet jelenthet, ráadásul úgy, hogy a javaslat alapján sokaknak kétszer kellene kamarai díjat fizetni.

Példaként a vadászokat hozta, megjegyezve, hogy a kormánypárti politikusok is csak a mezőgazdasági bizottság csütörtöki ülésén szembesültek ezzel a problémával, majd be is terjesztettek egy módosító javaslatot, hogy a Magyar Vadászkamara tagjainak ne legyen kötelező az agrárkamarai tagság.

Nehezményezte ugyanakkor, hogy a horgászegyesületeknek kötelező lenne a tagság a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarában.

A politikus elmondta: a több ezer agrárgazdasági vállalkozást és több százezer gazdát érintő indítványról széleskörű szakmai és társadalmi vitát kellene folytatni, ezért fordulnak a köztársasági elnökhöz, azt kérve, tagadja meg a törvény aláírását.

Nyílt levél Áder Jánosnak

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Ön azt ígérte honfitársainak, hogy köztársasági elnökként mindig, mindenütt, itthon és a nagyvilágban a magyarok érdekeit és értékeit képviseli majd.

Ugyancsak Ön írta azt is, hogy: ”a jogbiztonság alkotmányos elve megköveteli, hogy a jogalkotás, s ennek részeként a jogszabályok módosítása, egyértelműen követhető és áttekinthető legyen mindenki számára.”

Ezen gondolatok mentén fordulunk Önhöz azon kérésünkkel, hogy ne írja alá a T/7930. számon benyújtott, a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvényjavaslatot. Számunkra nem világos miért volt szükség a törvényjavaslat, a határozati, házszabályi rendelkezések 128/A. § (1) bekezdése alapján történő kivételes sürgősségi tárgyalására. Arra, hogy kettő délután alatt kerüljön sor a több ezer magyar agrárgazdasági vállalkozásról, valamint több százezer gazdálkodóról szóló törvényjavaslat elfogadására.

Ez a túlzott sietség komoly problémákat szül, amit látunk a javaslathoz benyújtott, a törvényjavaslat eredeti szándékaival teljesen ellentétes kormánypárti módosító javaslatokból is.

Hisszük, hogy ahhoz, hogy a javaslat indokolásában meghatározott célok – a magyar agrár- és élelmiszergazdaság megerősítése, az agrárkamarai rendszer újjáalakítása a magyar nemzetgazdaság egyik meghatározó jelentőségű ágazata az agrár- és élelmiszergazdaság, valamint a vidékfejlesztés érdekében – megvalósuljanak, komoly, tartalmi párbeszédre és alapos társadalmi vitára van szükség. Egy kora délelőtt benyújtott, a szakmai és társadalmi szervezetek elől is eltitkolt előterjesztés aznap délutáni parlamenti általános és részletes vitája, majd azt követő két nap múlva történő elfogadása azonban nem nyújtanak erre lehetőséget.

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Kérjük, fontolja meg javaslatunkat, és ne írja alá, hanem a Magyarország Alaptörvénye 6. cikk (5) bekezdésében foglalt jogkörénél fogva küldje vissza a Magyar Országgyűlésnek a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvényjavaslatot. Kérjük mindezt azon több százezer őstermelő, egyéni, családi, mikro- és kisgazdálkodó, valamint több ezer vállalkozás nevében, akiket egyaránt érint a törvényjavaslat.

Mesterházy Attila,
elnök-frakcióvezető

Gőgös Zoltán,
országgyűlési képviselő