mszp.hu | Belföld | állatkínzás büntetés
2015. október 22. 12:25

Börtönbüntetést az állatkínzóknak!

Kapjon börtönbüntetést az, aki állatot kínoz vagy állatot gyilkol! Az MSZP a büntető törvénykönyv szigorítását javasolja az állatkínzás visszaszorítása céljából – jelentette be Kiss László országgyűlési képviselő csütörtöki Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
A politikus elmondta: naponta találkozhatunk a közösségi média felületein brutális kegyetlenséggel bántalmazott állatokkal, és egyre gyakrabban veszik fel az állatkínzók tetteiket, amiket másokkal meg is osztanak.
 
A gyakorlatban az állatok sérelmére elkövetett bűncselekmények gyakran más bűncselekményekkel is összefüggenek, az állatkínzók más bűncselekményeket is elkövetnek. Példaként említette a képviselő az esetet, melyben a lefülelt bűnbanda elleni vádpontok között megtalálható a lopás, kerítés, személyi szabadság megsértése, szexuális erőszak, zsarolás, orgazdaság, rablás előkészülete és az állatkínzás is.
 
Kiss László szerint a társadalom egyre inkább felháborodik az állatkínzásokon, de a Btk. szabályozását nem tartja elégségesnek. Mint mondta eljött az ideje a hatékonyabb fellépésnek, ezért az MSZP a büntető törvénykönyv szigorítását javasolja az állatkínzás visszaszorítása céljából.
 
A javaslat szerint, aki gerinces állatot indokolatlanul bántalmaz, vagy az állat maradandó egészségkárosodását, pusztulását okozza akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntethető, vagyis kapjon börtönbüntetést az, aki állatot kínoz vagy állatot gyilkol.
 
A képviselő elmondta, hogy a nyilvánosság előtt, vagy a technikai eszközzel rögzített állatkínzás súlyosabb elbírálás alá esne, akár nyolc évet is kaphatnának ezekben az esetekben az elkövetők.
 
Amíg a parlament elfogadja a javaslatot, addig Közösen az állatkínzás megszüntetéséért Facebook-oldalt üzemeltet Kiss László, aminek célja, hogy összegyűjtse az eseteket így segítve a törvény elé állítását azoknak, akik lelketlenül bánnak állataikkal.