MTI/mszp.hu | Belföld | oktatás | Oktatás
2017. szeptember 26. 17:19

Botka: a kormány a közoktatás szétverésével okozta a legsúlyosabb kárt

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a fideszes kormány a közoktatás szétverésével okozta a legsúlyosabb és legnagyobb kárt a magyaroknak.
Botka László kedden Budapesten, mielőtt pártja szakpolitikusaival a közoktatásban érdekelt szakszervezetekkel, civil szervezetekkel konzultált azt mondta, lesújtó a kép nyolc év fideszes kormányzás után: minden magyar és nemzetközi kutatás azt mutatja, hogy a magyar közoktatás színvonala az uniós és a régiós átlaghoz képest is lemaradt.
    
A politikus sajtótájékoztatón közölte, kormányra kerülve visszaadják a magyar iskoláknak és a tanároknak a tanszabadságot, a GDP hat százalékára emelik a közoktatásra szánt összeget és visszaállítják a nemzeti közoktatási kerekasztalt. 
    
Botka László szerint az, hogy milyen oktatást kapnak a gyerekek, alapvetően meghatározza Magyarország jövőjét. Mint mondta, a fideszes oktatáspolitika "eredményeként" a magyar diákok 27 százaléka funkcionális analfabéta, vagyis tud írni-olvasni, de nem érti azt, amit olvasott.
    
Közölte, a felmérések szerint az EU-n belül Magyarországon a legkisebb az esélye egy tehetséges, okos, de szegény családba született gyermeknek, hogy többre vigye, mint szülei.
    
Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, volt oktatási miniszter közölte, a tanácskozáson 16 közoktatásban érintett szervezet vesz részt, minden közoktatási szakszervezet képviselteti magát, részt vesznek a találkozón a nyelviskolák képviselői, illetve az elmúlt években megismert szakmai és civil szervezetek majd mindegyike.
    
Hozzátette: az a meggyőződésük, hogy érdemes párbeszédet folytatni ellenzékben. A tanácskozás célja - mondta -, hogy megvitassák, mennyire fontos az ország, a jövő Magyarországa szempontjából, hogy a magyar oktatás színvonala javuljon.
    
"Azért jöttünk, hogy hidakat építsünk" - fogalmazott, hozzátette: együttműködésre kérik a közoktatásban érintett szervezeteket.
    
 

Csuk Ferenc emlékére

2022-08-09 12:09

Kapcsolódó párttagok