Botka ajánlatot tett a listás helyek elosztására

Az MSZP "nagyvonalú" ajánlattal fordul "a demokratikus ellenzéki pártokhoz" a listás választási helyek elosztása érdekében - közölte a párt miniszterelnök-jelöltje hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
Botka László azt mondta: az MSZP a listás helyek felét felajánlja a potenciális szövetségeseknek, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a Momentumnak, az Együttnek, a Magyar Liberális Pártnak és a Párbeszédnek.
    
Hozzátette: a listás helyek elosztásának arányát a választói támogatottság, a március és augusztus közötti közvélemény-kutatási adatok alapján határozták meg.
    
A szocialista politikus közölte, ha ajánlatukat elfogadják, akkor minden demokratikus ellenzéki párt ott lehet a parlamentben, nagyon jó választási szereplés esetén pedig önálló frakciójuk is lehet.
    
Szerinte alig fél évvel a következő parlamenti választások előtt egyértelműen kimondható: a magyar emberek döntő többsége kormányváltást akar. 
    
Minden felmérés azt mutatja, jóval többen vannak, akik elégedetlenek az orbáni rendszerrel, mint amennyien elégedettek - közölte.
    
Elmondta, az ellenzéki oldalon eljött "a tettek ideje". "Megvan az ideje a versengésnek és megvan az ideje az együttműködésnek" - fogalmazott Botka László.
    
A miniszterelnök-jelölt szerint a választópolgárok többsége csak akkor fog a demokratikus ellenzéki oldalra szavazni, ha egyértelműen azt látja, hogy ezek a politikai erők valóban győzni akarnak.
    
Hozzátette: arra kéri a demokratikus ellenzéki pártok vezetőit, hogy hozzák létre a teljes körű választási szövetséget.
    
Botka László elmondta, hogy az ellenzéki pártoknak tett javaslatát először az MSZP országos választási bizottságával ismertette, amely támogatta azt.
    
Mint mondta, megnézték a pártok választói támogatottságát azon közvélemény-kutatóknál, amelyek személyes megkérdezéssel készítettek minden hónapban kutatást.
 
   
 
A kiosztott sajtóanyag szerint a szocialisták harmadolták az országos lista 96 helyét és harmadonként állapították meg a pártoknak járó mandátumokat. E szerint az MSZP-nek 16-17, a DK-nak 5-6, az LMP-nek 4, a Momentumnak 2-3, az Együttnek 2, a Liberálisoknak és a Párbeszédnek 1-1 hely járna harmadonként.
    
Botka László közölte, javaslatukat a nap folyamán elküldik mind a hat ellenzéki pártnak.
    
Közölte azt is, a választást a 106 egyéni körzetben lehet megnyerni. Az a fontos - folytatta - , hogy mind a 106 körzetben olyan jelöltet találjanak, aki leginkább alkalmas a győzelemre.
    
Elmondta, az elmúlt hónapokban is tárgyalt a demokratikus ellenzéki pártok vezetőivel és úgy látja, hogy a 106 választókörzetben meg fognak tudni állapodni.
    
Botka László beszámolt arról is, hogy mostani ajánlatukról a következő napokban tárgyalásokat kezdenek a pártokkal, a tárgyalásokat ő és Molnár Gyula pártelnök, valamint Hiller István választmányi elnök fogja vezetni.
    
Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerepét firtató kérdésre Molnár Gyula azt mondta, egy tárgyalás kezdetére készítettek ajánlatot.  
Arra készülnek, hogy nyitott, konstruktív tárgyalást fognak lefolytatni - hangsúlyozta, hozzátéve: az út elején nem szeretnék az út végét meghatározni.
 
    
Elmondta, nem változtak azok a feltételek, amelyek "áldozatokat követelnek mindenkitől".
    
Szólt arról is, hogy új ajánlatról van szó, és azt kérik a politikai partnerekről, hogy ne a régi válaszokat mondják vissza.
    
Hiller István arról beszélt, hogy a tárgyalásokon a programok összehangolásért felelős. Meggyőződése szerint nincs olyan különbség a programok között, amely megakadályozná a pártok együttműködését.
    
Kérdésre válaszolva Botka László szólt arról is, hogy a koordinált választási indulás a jelenlegi választási rendszerben nem vezethet győzelemre, mert azt üzeni a választóknak, hogy "ezek nem is akarnak győzni". A győzelemnek egy forgatókönyve van: a közös országos lista és a közös jelöltek az egyéni választókerületekben - mondta, majd megjegyezte: aki nem ezt akarja, bármit is mond, nem az Orbán-rendszert akarja leváltani, hanem csak saját maga túléléséért küzd.
    
Három vagy több párt közös listája esetén a parlamentbe jutási küszöb 15 százalék a jelenlegi választási szabályok szerint.
    
Molnár Gyula kérdésre válaszolva reagált a német választásokra. Elmondta, tudomásul veszik az eredményt, gratulálnak Angela Merkel kancellárnak. Hozzátette: gratulálnak a Német Szociáldemokrata Pártnak is, amely helyes döntést hozott arról, hogy kimarad a koalícióból, most ugyanis az ellenzékből építkezés ideje jön el.
    
A sajtótájékoztató végén Botka László és Molnár Gyula odament egy táblához, amely két részre volt osztva. A tábla fehér oldalára a Kormányváltók szövetsége volt írva, a másik, fekete oldalára az, hogy Orbán Viktort hatalomban tartók. A tábla közepére voltak felragasztva a baloldali ellenzéki pártok nevei. A politikusok az MSZP-s, négyzet alakú lapot átragasztották a bal oldalra, a Kormányváltók szövetsége felirat alá.
 
A sajtóanyag a lap alján letölthető. 

Kapcsolódó dokumentumok

Hatteranyag_mandatumelosztasrol_javaslat.docx ( 18.31 kB )

Kapcsolódó galéria: Botka ajánlatot tett a listás helyek elosztására

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »

Kapcsolódó párttagok