Botrányos, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyszerűen számlagyárrá változott

A korrupció minősített esetével állunk szemben: már nem azt nézik, hogy milyen szakmai megoldás mellett kereshetnének sokat családtagok és baráti cégek, hanem azt, hogy kinek mennyi pénz kell, és ehhez gyártanak le szakmai programokat – ezt a következtetést vonta le Burány Sándor az általa kiperelt MNB-adatokból.

A korábban Tóth Bertalan által kiperelt adatokból is látszik, hogy az MNB alapítványai két marokkal szórták a közpénzt a rokonoknak és a haveroknak – mondta a politikus, a hatmilliárdos médiaszerződés részleteit kérte a jegybanktól, de kérésének teljesítését annak ellenére megtagadták, hogy országgyűlési képviselő. Két év pereskedés után azonban jogerős döntés született: az MNB köteles kiadni a kért adatokat, amelyekből Burány Sándor azt a következtetést vonta le, hogy kétséges a kifizetések mögött meglévő teljesítmény.
A pénz túlnyomó többsége ismét fideszközeli vállalkozásokhoz jutott – jelezte a politikus, aki az adatok elemzésekor előkerült érdekességekre is felhívta a figyelmet.

Kamu a húszezer országszerte kihelyezett óriásplakát?

Ez az, amit aztán mindenkinek észre kellett volna vennie, hiszen talán még egy parlamenti választási kampány összes óriásplakátja sem tesz ki ekkora mennyiséget. Burány Sándor kijelentette: majdnem biztos, hogy ilyen mennyiségű óriásplakátot nem helyeztek ki, mert akkor bármerre fordultunk volna az utcán, a növekedési hitelt reklámozó óriásplakátokba kellett volna botlanunk.

15 éves vállalkozókra épít az MNB?

A politikus hozzátette, hogy ráadásul egy ilyen kampány kellőképpen hatékony sem lett volna, hiszen a hirdetéseket vállalkozóknak szánták, azt pedig olyan helyen kell megjelentetni, ahol elsősorban a célközönség találkozik vele. A képviselő azonban a célcsoporttal is vitatkozik: mint mondta, nem egészen érthető, hogy miért a 15 évesnél idősebbek alkotják a megküldött dokumentumok szerint a kampány célcsoportját. Magyarországon nem tipikus, hogy 15-16-17 éves kamaszoknak olyan vállalkozása van, amely képes a növekedési hitelprogramból részesedni.

Kampány metrózó vállalkozóknak

A képviselő arra is rámutatott, hogy viszonylag ritkán fordul elő, hogy metrón utazzanak olyan vállalkozók, akik képesek ebből a programból részesedni, márpedig a kedvezményezett újságok között szerepel a metróban ingyenesen terjesztett Metropol is.

Ebből még Simicska cégeinek is jutott

Ez a történet még azokra a felejthetetlen időkre nyúlik vissza, amikor Orbán Viktor és Simicska Lajos még barátok voltak. Látszik, hogy nem az volt a fontos, hogy a valódi célközönséghez eljussanak a hirdetések, hanem az, hogy hatmilliárd forintnyi közpénzt jutassanak a haveroknak – jelentette ki Burány Sándor, hozzátéve, hogy ezek olyan kifizetések voltak, amelyek egy része mögött kétséges a teljesítés, ahol pedig biztosan volt, ott teljesen értelmetlen volt ezt a hitelprogramot népszerűsíteni.

A kiperelt dokumentumokat itt találja >>>

Kapcsolódó párttagok