Belföld, Külföld | tv2 kormánypropaganda
2014. január 13. 13:27

Braun Róbert részvényesként követeli a TV2 eladásának leállítását

Az MSZP-s képviselőjelölt hétfőn újságíróknak elmondta, a napokban azért vásárolta meg 34,5 euróért a német médiavállalat egy részvényét, hogy a többi részvényest tájékoztathassa: a cég menedzsmentje segédkezet nyújtott "egy aljas és korrupt üzlethez".

"Németországban ez nem fordulhatna elő, Európa peremén egyelőre igen, ez tűrhetetlen" - jelentette ki.

Közölte, elmegy a ProSiebenSat.1 februári, a tavalyi évet értékelő sajtókonferenciájára, majd a júniusi részvényesi közgyűlésen is fel fog szólalni, ha addig a vállalat nem lép vissza a TV2 értékesítésétől. A célja - mondta - a többi részvényest rábeszélni, hogy szavazzanak a menedzsment ellen ebben az ügyben.

Braun Róbert elmondta, ha a ProSiebenSat.1 egy héten belül nem áll el a TV2 értékesítésétől - amely eladói hitellel történt, vagyis az új tulajdonosok, Simon Zsolt vezérigazgató és Yvonne Dederick gazdasági igazgató egyelőre nem fizette ki a vételárat -, az Európai Bizottság tiltott állami támogatásokat vizsgáló hivatalához és az amerikai igazságügyi minisztérium megfelelő szervéhez fordul.

Gyanúja szerint ugyanis a vevők azzal számolnak, hogy ha a Fidesz nyer a választáson, akkor a TV2-höz érkező állami hirdetési bevételekből fedezik a tévécsatorna vételárát.

Az MSZP-s politikus kiemelte, egy szövetségi jogszabály szerint amerikai pénzügyi szervezetek és magánszemélyek nem vehetnek részt ilyen, korrupciógyanús ügyletekben. Márpedig - folytatta - a ProSiebenSat.1 egyik tulajdonosa egy amerikai pénzügyi befektetési alap, és Yvonne Dederick is rendelkezik amerikai állampolgársággal.

A TV2 gazdasági igazgatójáról szólva Braun Róbert egyébként azt monda, információja szerint ő Simon Zsolttal ellentétben nem stróman, hanem a német eladót képviseli.

Braun Róbert arról is beszámolt, kampányt indított annak érdekében, hogy minél többen tiltakozzanak a ProSiebenSat.1 Facebook-oldalán a TV2 értékesítésének mikéntje ellen.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: decemberben még semmit sem tudtak a TV2 eladásának jogi formájáról és pénzügyi fedezetéről, mára viszont egyértelmű, hogy a tranzakció csak a Fidesz választási győzelme esetén lépne életbe, máskülönben az új tulajdonosok nem tudnák törleszteni az eladói hitelt.

Hozzátette: értesülésük szerint egyes állami vállalatoknál már el is kezdték felmérni, hogyan lehetne a piaci arányokkal ellentétesen tovább növelni a TV2-nek jutó állami hirdetési bevételeket.