Gazdaság | áfa adóemelés
2011. szeptember 28. 12:46

Brutális adóemelésre készül a kormány

A parlament gazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke azt mondta: a magát az adócsökkentés kormányaként meghatározó Orbán-kabinet az Európai Unióban példátlanul magasra emeli a legfelső áfakulcsot. Ezt az MSZP elhibázott lépésnek tartja, mondván, hogy csökkenti a fogyasztást és növeli az inflációt. A szocialista párt azt is kifogásolja, hogy a forgalmi adó emelése különösen sújtja a kiskeresetűeket.

Józsa István emlékeztetett arra, hogy az MSZP alternatív költségvetést készít, amelyben - a munkáltatói járulék csökkentése, az adójóváírás megtartása és az évi 5 millió forint feletti jövedelmek 32 százalékos megadóztatása mellett - az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését indítványozza. A szocialista politikus ezt azzal indokolta, hogy a Fidesz adóintézkedései eddig az alacsony keresetűeket hozták hátrányos helyzetbe.

Szavai szerint javaslatuk egyszerűbb és átláthatóbb adórendszert alakítana ki, mint a nemzetgazdasági tárcáé, amely véleménye szerint rontaná az ország gazdasági kilátásait.