Belföld | szappanadó Orbán-csomag
2014. október 25. 14:35

Brutális megszorítások: havi tízezer forint plusz adóterhet tesz a családok nyakába a Fidesz

Az MSZP szerint a napokban bejelentett, 2015-ös adócsomag brutális megszorításokat tartalmaz, egy családnak akár havi tízezer forintos terhet is jelenthetnek a változások - mondta Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő.

A szocialista politikus kifejtette: jövőre a cafetéria adójának növelése akár négyezer forintot is kivehet egy munkavállaló zsebéből amiatt, hogy annak adómértéke az idei 35,7 százalékról 51,17 százalékra emelkedik. Mint mondta, az összes többi béren kívüli juttatás - így az Erzsébet-utalvány, a Széchenyi-kártya, az iskolakezdési támogatás, az egészségpénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj, a munkahelyi étkeztetés és a BKV-bérlet - adója is brutális módon emelkedik, 51,17 százalékról 65,79 százalékra. Bangóné Borbély Ildikó szerint ennek beláthatatlan következményei lesznek a magyar gazdaságra.
Nem elég, hogy 2012-ben az Orbán-kormány az Európai Unió legmagasabb áfáját vezette be, most termékdíjat is kivet olyan mindennap használatos fogyasztási cikkekre, mint a szappan, a sampon, az öblítő, a mosószer, a kézkrém vagy a dezodor. Ezek a kozmetikumok nem luxustermékek, viszont a családok rezsijének jelentős részét teszi ki a megvásárlásuk - hangsúlyozta a képviselő.

Kérdésre válaszolva elmondta: véleménye szerint összességében akár havi tízezer forintos terhet is jelenthetnek az új adószabályok a családoknak, mert az adóemeléseket megint a magyar családok fogják megfizetni. A termékdíj akár havi ezer forintos tétel is lehet, a cafetéria két keresővel számolva havi nyolcezer forint lehet, és ebben még nincs benne az internetadó, amelyről minden nap mást mondanak - fejtette ki.

Ha annyira dübörög a gazdaság, ha Magyarország valóban jobban teljesít, miért kell már a szappant is megadóztatnia Orbán Viktornak? - tette fel a kérdést a politikus. Úgy folytatta: a lenyúlás mellett a Fidesz be is csapta a családokat, hiszen a választások előtt megígérték a két gyermeket nevelő családoknak, hogy a családi adókedvezményt ki fogják szélesíteni. Ebből jövőre nem lesz semmi; ezzel mintegy 300 ezer családot csapott be Orbán Viktor és kormánya - zárta szavait a szocialista politikus.