Belföld | egyeztetés Budapest
2013. február 19. 17:07

Budapest legyen a jövő városa

Budapest fejlődése megállt, intézményei sorvadnak, a városban élő nehéz sorsú emberekről egyre inkább lemond. A város mai vezetését nem érdekli a jövő, és a jelen problémáira is a múltban keresi a válaszokat.

A demokratikus pártok és szervezetek elkötelezettek amellett, hogy a hanyatlást Budapesten is fejlődés, megújulás váltsa fel. Elkötelezettek amellett, hogy a köztársaság 2014-ben alakuló új kormányának és Budapest új, demokratikus vezetésének viszonyát végre ne a szembenállás, hanem az együttműködés jellemezze.

Budapest gazdasági potenciálja, az itt meglévő tudás, technológiai felkészültség, kultúra és kezdeményezőkészség Kelet-Közép-Európa meghatározó nagyvárosává teheti. Olyan városban gondolkodunk, amely az itt élőknek lehetőséget és kereteket ad, amely figyel a városban élők igényeire, és lehetővé teszi az egyének érvényesülését, önmegvalósítását. Intelligens, alkalmazkodó városban gondolkodunk, amely nem elzárkózik azokat, hanem kihasználja, maga javára fordítja a világ változását, amely sikeresen képes érvényesülni a regionális, valamint globális gazdasági és társadalmi viszonyok közepette.

Budapest akkor szabadulhat ki az elmúlt évtizedek pénzhiány- és fejlesztéshiány okozta csapdájából, ha a város szolgáltatásainak folyamatos romlása által okozott leépülésből, ha a város a kereskedelem, a pénzügyi szektor, az oktatás, az egészségügy, a kultúra javuló teljesítményére alapozva jut növekvő jövedelmekhez, és az így előálló többletet szolgáltatásai és fejlesztései finanszírozására, a város költségvetésének kiegyensúlyozására, nemzetközi reputációjának helyreállítására használja.

Helyre kell állítani a város önállóságát. Budapestnek ismét fel kell vállalnia nagyvárosi felelősségét, hogy ismét szabadon dönthessen saját sorsáról, és ismét szolidáris, befogadó közösséggé fejlődhessen.

A résztvevők egyetértettek abban is, hogy Budapest szerepe nem ér véget a városhatárnál. Az agglomeráció településeivel való kapcsolatát, a kerületek, a Fővárosi Önkormányzat és a kormány viszonyát önálló, Budapest-törvényben kell rendezni.

Helyre kell állítani a polgárok saját önrendelkezését is: a központosító, távoli kormányzati hatalom helyett a kerületben, helyben választott tisztségviselőket kell ismét helyzetbe hozni, hiszen ők közvetlenül számon kérhetők, elérhetők minden állampolgár számára. Az átalakítás részeként meg kell szüntetni az igazgatás átpolitizáltságát, összeférhetetlenné kell tenni a választott politikai tisztségeket és az igazgatási vezetői tisztségeket.

Budapestnek 2014 után újra kell indulnia, új lendületet kell vennie. Budapestnek a múltba révedő, helyben járó mai politikát és vezetőket hátrahagyva a jövő városává kell válni.

Az alábbi szervezetek budapesti közösségei:

Magyar Szocialista Párt
Demokratikus Koalíció
Magyarországi Szociáldemokrata Párt
Szövetségben, Együtt Magyarországért
Változást! 2014
HÍD a Demokráciáért Egyesület
Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége