Belföld | bkv fővárosi költségvetés
2012. február 17. 12:03

Budapest végveszélyben

Horváth Csaba, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője sajtótájékoztatóján a költségvetési kötetet a földre dobva kijelentette: a tervezet "minden rémálmot meghalad", nagyságrendileg 10 milliárd forintos zárolást tartalmaz, amelyből 5 milliárd csak az oktatásra vonatkozik. Álláspontja szerint bár a városvezetés nem ismeri be az iskolabezárás szándékát, mégis intézmények tucatjaira kerül majd lakat.

Mint mondta, a káosz és kapkodás eredménye csőd lesz Budapesten, ami "mindent magával ránt". A szocialista politikus szerint mindeközben a Budapesti Közlekedési központ (BKK) több pénzt kap, mint "amennyit a feladatai indokolnának".

Horváth Csaba arra szólította fel a főpolgármestert: vonja vissza a tervezetet és nyújtson be egy olyan, a várost nem véglegesen tönkretevő javaslatot, amely a budapestiek javát szolgálja.

Tüttő Kata, a szocialista párt fővárosi frakcióvezető-helyettese elsősorban a kormány "igazságtalan gazdaságpolitikáját" nevezte meg a helyzet kialakulásának okaként, közlése szerint a budapestiek nem a világgazdasági válság árát fizetik meg, hanem az "elhibázott, dilettáns" gazdaságpolitikáét és a bizalomvesztését.

Kifejtette, hogy a Széll Kálmán-tervből álláspontja szerint a hangoztatott 82-vel szemben nulla százalék valósult meg, nem teljesült a hiánycél, elbukott az államadósság elleni harc, lelassult a gazdaság és nem nőtt a foglalkoztatás. A frakcióvezető-helyettes kijelentette: a kormány intézkedéseinek árát a legnehezebb helyzetben élőkkel fizettetik meg.