Budapesti jelöltbemutató

A szocialisták a XI. kerületben Józsa István frakcióvezető-helyettest, a VIII.-IX. kerületben Pál Tibort indítják. Zuglói jelöltjük Tóth Csaba, a Kispestből és Kőbánya egy részéből választókerületben Burány Sándor méreti meg magát. Velük ellentétben nem volt még a parlament tagja Hiszékeny Dezső XIII. kerületi alpolgármester, az Óbudán induló Kiss László, Móricz Eszter rákospalotai jelölt és Lukoczki Károly (XVII. kerület). Hiller István korábbi pártelnök és oktatási miniszter a XIX.-XX. kerületben, Simon Gábor elnökhelyettes a XVIII. kerületben, Kiss Péter pedig a IV. kerületben száll harcba a mandátumért.


Az Együtt-PM Juhász Pétert, a szövetség társelnökét indítja az I. és az V. kerületből, valamint a VIII. és IX. kerület belső részéből álló választókörzetben, míg Szabó Tímea társelnök a XII. kerületben jelölt. A II. kerületben Szelényi Zsuzsanna indul, aki a rendszerváltás után fideszes képviselő volt. A VI.-VII. kerületben Kocsis-Cake Olivio önkormányzati képviselő, a XI.-XXII. kerületben Somfai Ágnes, a PM fővárosi képviselője a jelölt. A XVI. kerületben Tordai Bence, a PM elnökségi tagja, Csepelen pedig a Szolidaritás mozgalomhoz tartozó Szabó Szabolcs.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa azt mondta: a fővárosban már egy most vasárnapi választáson is az ellenzék győzne, így a jelöltek túlnyomó többsége képviselő lesz. Ezt a várakozását fogalmazta meg Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke is.


Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője - aki várhatóan a szocialisták főpolgármester-jelöltje lesz - azt mondta: Budapest elvesztette önállóságát, nincs önálló vezetése. Azt ígérte, ha a baloldal győz, visszaszerzi a budapestieknek "iskoláikat, kórházaikat, amelyeket a jelenlegi városvezetés feltétel nélkül átjátszott az Orbán-kormánynak", és látványberuházások helyett megvalósítható fejlesztésekbe kezd.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője ellenzéki városnak nevezte Budapestet, és hangsúlyozta, olyan jelölteket találtak, akik helyben jól ismertek, meg tudják szólítani a választókat.


Kiemelte, hogy hat fővárosi jelöltjük közül három nő, és nem csak Budapestre igaz az, hogy a megszokottnál több politikusnőt indítanak a választáson.

Mesterházy Attila MSZP-elnök arról beszélt, hogy a főváros hasonlóan az első Orbán-kormány időszakához, most is büntetésben van, bűnös városnak számít a Fidesz szemében.

Szerinte azért is fontos a kormány leváltása, hogy Budapest új lehetőségeket, esélyeket kapjon, és fejlődésnek indulhasson 2014-től. Mesterházy Attila a jelöltek bemutatásakor helyhatósági és kormányzati tapasztalatukat hangoztatta.