Bűnbakkeresés helyett

Katona Tamás, a párt országos elnökségének tagja csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, több mint egymillió család sorsáról van szó, akik a svájci deviza erősödése miatt - szavai szerint - most nagyon nagy bajban vannak. Olyan helyzet alakult ki Európában és a pénzügyi világban, amely azonnali, érdemi cselekvést igényelne a kormánytól - jelentette ki a szocialista politikus, aki úgy látja, a kormány eddig pótcselekvésekkel próbálta meg elodázni a valódi lépéseket.

Mint mondta, 150 ezer olyan család él ma Magyarországon, amelynek 90 napon túli tartozása van, további 165 ezernek pedig 30 és 90 nap közötti a tartozása, de becslése szerint ennél kétszer több azoknak a családoknak a száma, amelyek még törlesztik ugyan a hitelüket, de már "a szájuktól vonják meg a falatot". Ilyen körülmények között nem teheti meg a kormány, hogy nem lép - tette hozzá.

A szakpolitikus szerint a kormánynak sürgősen fel kellene vennie a kapcsolatot a bankszövetséggel, az érintett pénzintézetekkel, és a hiteladósok szervezeteivel is, mert - véleménye szerint - nélkülük nem lehet megoldani a problémát.

Katona Tamás szerint a tavaly a pénzintézetekre kivetett bankadó egy részéből, a bankokat érintő 160 milliárd forintból és a Nemzeti Eszközkezelő létrehozásával meg lehetne oldani a problémát.

Közölte, a más országokban kivetett, kisebb mértékű bankadót többnyire nem a költségvetési lyukak betömésére fordítják, hanem olyan alapot képeznek abból, amit a felmerülő pénzügyi problémák megoldására használhatnak.

A szocialista politikus szerint az, hogy 240 forint felett van a svájci frank árfolyama, nem csak a nemzetközi helyzettel magyarázható, hanem a magyar gazdaságpolitikával szembeni bizalmatlansággal is.

Katona Tamás közölte, a kormány eddigi gazdaságpolitikai lépéseit hibásnak tartja. Példaként említette a foglalkoztatás területét, ahol szerinte nem sikerült eredményeket elérni, és ahol most rosszabb a helyzet, mint tavaly nyáron volt: 15 ezerrel több a munkanélküli, mint akkor.

Elmondta, tudomása szerint a kormány egy újabb, 130 milliárd forintos zárolást készít elő. Ezzel - szavai szerint - ellehetetlenítik majd az alapvető közszolgáltatásokat, így az egészségügyet és az oktatást.

Katona Tamás szerint a kormánynak sürgősen újra kellene gondolnia az adópolitikát, vissza kellene állítania a kétkulcsos adót, a családi pótlék összegét pedig - még az iskolakezdés előtt - fel kellene emelnie.