Belföld, Gazdaság | egykulcsos adó
2011. február 18. 14:19

Burány Sándor: az egykulcsos adó a problémák gyökere

A szocialista politikus hangsúlyozta: februárban rengeteg munkavállalónak derült ki a "szomorú igazság", miszerint az idei évre elfogadott adótörvényekkel a kormány "két kézzel szórja az adókedvezményt a gazdagoknak, de csökkenti a szegények jövedelmét".

Az MSZP szerint a probléma gyökere az egykulcsos adó: "ennek bevezetésével hozta szinte megoldhatatlan helyzetbe magát a kormány és egyben munkavállalók tömegeinek okozott egzisztenciális problémát". Burány Sándor  leszögezte: nem csak az a baj az egykulcsos adóval, hogy igazságtalan, hanem az is, hogy rengetegbe kerül, hiszen "több százmilliárdos rést ütött a költségvetésen".

Az MSZP politikusai úgy vélik, hogy ezt a rést hosszú távon a "magán-nyugdíjpénztári vagyon lenyúlása" sem fogja pótolni, ezért van szükség "Orbán-csomagra," mert csak így lehet hosszú távon tartani a kiadási oldalon az egyensúlyt.

Burány Sándor emlékeztetett arra, hogy Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban bejelentette, a kormány ezen a héten első olvasatban megtárgyalja "az Orbán-csomagot", ennek azonban - tette hozzá - egyelőre semmi nyoma.

A szocialista politikus leszögezte: nem külső kényszer, hanem saját döntései idézték elő, hogy a kormánynak most ezzel a nehéz helyzettel kell szembesülnie.

Burány Sándor megismételte, hogy május 1-ig országos petíció-sorozatot szervez az MSZP többek között az igazságos adózást és a devizahitelesek megsegítését követelve.