Belföld | Közgép közbeszerzés luxuskormány
2012. május 29. 11:05

Cégek ezrei szűnnek meg, a Közgép sorra nyer

Török Zsolt szóvivő kedden sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az első negyedévben 5.828 céggel szemben indult felszámolási és több mint kilencezerrel szemben végelszámolási eljárás, ami 33, illetve 54 százalékkal több mint tavaly ilyenkor.
    
Az MSZP-s politikus szerint ez azzal magyarázható, hogy a kormány lehetetlenné teszi a kis és közepes vállalkozások helyzetét, így azok nem jutnak megrendelésekhez, a hatóságok pedig - a költségvetési bevételek növelése érdekében - folyamatosan büntetik őket.

Ezzel szemben a Simicska Lajos korábbi APEH-elnök tulajdonában álló Közgép Zrt. építőipari vállalat az elmúlt években több mint háromszázmilliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokon egyedül vagy konzorciumban - jegyezte meg.

"Ha van megrendelés, azt szinte csak Fidesz-közeli cégek vihetik el, másrészt sokkal kevesebb a megrendelés állami és uniós forrásból" - fogalmazott, hozzátéve, a kis és közepes vállalkozások fennmaradását nehezíti az is, hogy a kormány nem ösztönzi, hanem üldözi a befektetéseket.

Török Zsolt arra is kitért, hogy amíg 2010-ben az adóelvonás mértéke a GDP 37,3 százaléka volt, idén már 38,2 százalék.